Cv Nedir? İş Mülakatında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Bir yetişkin insan için eğitim hayatından sonraki önemli aşamalarından biri istediği işi yapma ve ekonomik olarak bağımsızlığını elde etmektir.

İnsan, maddi olarak bir döneme kadar ailesine bağlı olarak yaşar. Bu şans herkes için geçerli olmayabiliyor maalesef bazıları daha çocuk yaşta eğitiminden taviz vererek gerek kendisinin gerek ailesinin maddi ihtiyacını karşılamak için iş hayatına atılır.

Bazıları da lise eğitiminden sonra bazıları lisans veya lisans üstü eğitiminden sonra iş hayatına atılma girişiminde bulunur.Bir kısım kamuda çalışmak isteyip tamamen kamu sınavlarına odaklanırken bir kısım da özel sektörde çalışmayı tercih edip, dil, bilişim vb. alanlarda kendini sürekli geliştirmeye çalışır.

Kendini iş hayatına hazır hisseden yetişkin bir insan çeşitli pozisyonlarda personel ihtiyacı olan işletmelere CV gönderip iş başvurularında bulunur.

Cv : İş dünyasında çeşitli pozisyonlara talip iş arayanın eğitimi,özel yetenekleri, deneyim veya konuşabildiği yabancı dil, kullanabildiği bilişim programları yazdığı form olarak tanımlanabilir.(fp Akademi)

Cv'si değerlendirilip iş Görüşmesine çağırılan kişinin dikkat etmesi gereken hususlar;

1- Kötü bir intiba bırakmaması için iş mülakatına geç kalmamaya özen göstermeli randevu saatinden önce işletmeye varmalıdır.

2-Görüşmenin ilk anında görüntü,görgü ve kişisel  uslup olumlu veya olumsuz bakış açısı için önem taşır.Onun özgüvenli olunmalı fazla paniğe kapılmaalı gergin olunsa da gülümsemeye çalışılmalı

3-Oturulacak yer gösterilmeden oturmak uygun düşmez.

4-Göz temasına dikkat edilmeli

5-Maddi konu açılmadan mevzubahsi açılmamalı

6-Yetenek ve zaaflar konusunda dürüst olunmalı

7-İş görüşmesine gidilecek işletme ile ilgili internet sitesinden veya başka şekilde ön bilgi edinilip firmayı takip edilip alakdar olduğu hissetirilmelidir.

8-Görüşmede dikkat dağıtacak davranışlardan kaçınılmalı özellikle görüşmeye başlamadan cep telefonu kapatılmalı veya sessize alınmalıdır.

9-Cep telefonu,çakmak,sigara paketi gözlük veya başka gereçler görüşme esnasında masa üstüne konulmasından kaçınılmalı

10-Merak edilen mevzular hakkında çekinilmeden soru sorulup bilgi alınmalıdır.

11-Fazla konuşma,laubali olma ve kendini fazla övmeden kaçınılmalıdır.

12-Bilgisi olunmadığı konullarda bilmişlik taslanılmamalı

13-Ağızda sakız veya başka bir şey bulundurup çiğnenilmemeli

14-Sık sık saate bakılmamalı

15-Gelirken gibi çıkarken de son izlenim bırakmak önemlidir.Kalkarken tokalaşmak ve kapıdan çıkarken baş selamı vermek iyi bir izlenim bırakmasını sağlayacaktır.

                                                                                      fp Akademi - Faysal PEKTEZEL
Share:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder