Akademi Ne Demek? Kökeni ve Türkiye'de Kurulan İlk Akademiler

Akademi, genel anlamıyla yükseköğretim kurumu demek. Günümüzde edebiyat,sanat,bilim veya başka dallarda çeşitli konuları tartışmak ve yeni tezler üretmek üzere biraraya gelen üyelerin oluşturduğu kurumlara da Akademi adı verilmektedir. Bir meslek dalında kapsamlı ve uygulamalı eğitim veren krumlara da Akademi denilmektedir.Örneğin Polis Akademisi,Harp Akademileri..

Bir meslek dalında kariyer yapmak üzere meslekle ilgili bir konuda uzmanlaşma,dil öğrenme veya kendini geliştirmek isteyen bireylerin danışma ve eğitim hizmeti alabildikleri kurslar da kendi markalarını akademi kelimesi ile özdeştirdikleri görülmektedir.Örneğin,ingilizce veya arapça kursu veren dil akademisi,Autocad,Solidworks programlarını öğreten teknik tasarım akademisi, İş Güvemliği Uzmanlığı eğitimi veren İSG Akademisi, Muhasebe ve Logo go programıını öğreten Finans Akademisi, Resim eğitimi veren Sanat Akademisi gibi..

Akademi kelimesinin kökeni eski Atina'da Platon ve öğrencilerinin buluşup tartıştığı akademos bahçelerine değin uzansa da bugün kü tanımına uygun akademilerin meydana gelişi Rönesans hareketinin bir sonucudur.Roma,Venedik Floransa'da kurulan edebiyat ve kültür merkezlerinde kurulan ilk akademiler zamanla tüm İtalya'ya yayıldı.Bağımsız ve özgür düşünceyi savunan kuruluşlar olarak sanat,kültür ve edebiyat alanında önem kazanmaya başladı.En bilinenlerden Roma'daki J.P Laetus'un yönettiği Arkeoloji Akademisi bunlardan biridir.

Türkiye'de Harp Akademileri'nin temelini oluşturan Mektebi Fünun-u Harbiye-i Şahane 1848'de,sonradan Güzel Sanatlar Akademisi ismini alan ve 1882'de kurulan Sanayi Nefise Mektebi'ni örnek verebiliriz.

                                                                                                                         fp Akademi - fyslpktzl
Share:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder