Postmodern Darbe 28 Şubat ve Mesleki Eğitim'in Çöküşü

Mesleki Eğitim
Türkiye'de eğitim, siyasetin etkisini daima ensesinde hissetmiştir.Özellikle siyasi kriz ve hezeyan diye nitelendirebileceğimiz hukuksuz yetki gasbı niyetli darbeler adeta eğitimi çökertti.Bunlardan biri  olan hezeyanlarla dolu postmodern 28 Şubat kararları, inanç,düşünce özgürlüğü ile beraber mesleki eğitime büyük darbe vurdu.

Demokrasi ve hukuku içselleştirememiş asker içerinde bir küçük kısım cunta ve sivil grup ellerindeki yetkileri millete karşı kullanmaktan çekinmemiş demokrasi,hukuk,inanç ve eğitim özgürlüğünü hançerlemekten çekinmemişti.

Adana Motor Meslek Lisesi Girişi

28 Şubatın siyasi süreç ve sonuçlarından ziyede mesleki eğitime olan zararlarından bahsedeceğiz.

Mesleki Eğitimin Kabusu;KATSAYI SORUNU

  28 Şubat darbesi meslek eğitime en büyük zararı katsayı sorunu ile verdi. Katsayı sorunu,meslek lisesi öğrencilerinin üniversite giriş sınavlarında büyük kabusu olmuştur.

Katsayı sorunu ile meslek lisesi öğrencilerinin okudukları bölümün teknik eğitim fakültesindeki karşılığı lisans programından hariç başka bir bölümü tercih hakkı elinden alınmıştır.Kendi bölümü ile ilgili mühendislik fakültesine bile gitmesi zorlaştırılmıştır.Örneğin endüstrik meslek lisesi makine bölümü tesviye alanında öğrenim gören bir öğrenci Teknik Eğitim Fakültesi Talaşlı Üretim  Öğretmenliği veya Tasarım Konstrüksiyon Öğretmenliği dışında bir bölüm tercih edip kazanması zorlaştırılmıştı. Yani genel liselerden mezun olan bir öğrencinin Makine Mühendisliği Fakültesine gitmesi dört yıl makine ile alakalı öğrenim gören endüstri meslek lisesi öğrencisinden daha olanaklı hale getirildi.

Hal böyle olunca daha önce daha cazibeli ve sınavla öğrenci alan meslek liselerine olan rağbet azalmış kıymeti harbiyeleri kalmamıştı.Meslek lisesi öğrencileri her sözüm ona "kaliteli" liselere gidemeyip lise diploması almaya gelmiş öğrenci algısı yaygınlaştırıldı.

Kıymet kaybeden meslek liseleri sayıları azalmaya başlamış,Teknik Eğitim Fakültelerinden mezun olanlar da "atanamayan öğretmen" sıfatı ile farklı iş ve uğraşlar bulma telaşında.

                                                                                                                                       fp Akademi




spacer

İkinci Üniversite Nedir? Kimler Başvurabilir?

ikinci üniveriste
İkinci Üniversite; Bazı üniversitelerin lisans ve önlisans mezunları veya öğrencilerine sınava girmeksizin uzaktan öğretim yöntemi bazı bölümlere kayıt hakkı tanımasıdır.

Kimler İkinci Üniversiteye Kayıt Yapabilir?

1-Herhangi bir önlisans veya lisans mezunları,

2-Herhangi bir önlisans veya lisans Öğrencileri,

3-Herhangi bir lisans programında okurken önlisans diploması alıp ayrılmış olanlar,

4-Ösym'nin klavuzun yer alan KKTC üniversitelerinde öğrenci olanlar

5-Uyruklarından biri T.C olan ve Yükseköğretim kurumunca denklik olan yurtdışı üniversitelerinden mezun olanlar

6-Açıköğretim programından mezun olanlar

Halen açıköğretim programlarında kayıt olanlar ikinci üniversiteye başvuramazlar.

Örgün öğretimde öğrenci ve mezun olup ikinci üniveristeye kayıt olanlar örgün öğretimden açıköğretim sistemine ders transfer veya kredi saydırma yapamazlar.

Açıköğretim bölümlerinden birinde okuyor iken kendi alanı dışındaki bir örgün programa yerleşen öğrenciler açıköğretimden kayıtları silinmez.

Bir örgün yükseköğretim programında öğrenci olan veya mezun olup ikinci üniversiteye kayıt yaptıranlar askerlik hariç açıköğretimdeki tüm öğrencilik haklarından yararlanırlar.Örgün öğretimden kaydını sildirenler bunu belgelendrimek şartı ile askerlik işlemlerinden de faydalanırlar.

                                                                                                                                fp Akademi
spacer

Cv Nedir? İş Mülakatında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Bir yetişkin insan için eğitim hayatından sonraki önemli aşamalarından biri istediği işi yapma ve ekonomik olarak bağımsızlığını elde etmektir.

İnsan, maddi olarak bir döneme kadar ailesine bağlı olarak yaşar. Bu şans herkes için geçerli olmayabiliyor maalesef bazıları daha çocuk yaşta eğitiminden taviz vererek gerek kendisinin gerek ailesinin maddi ihtiyacını karşılamak için iş hayatına atılır.

Bazıları da lise eğitiminden sonra bazıları lisans veya lisans üstü eğitiminden sonra iş hayatına atılma girişiminde bulunur.Bir kısım kamuda çalışmak isteyip tamamen kamu sınavlarına odaklanırken bir kısım da özel sektörde çalışmayı tercih edip, dil, bilişim vb. alanlarda kendini sürekli geliştirmeye çalışır.

Kendini iş hayatına hazır hisseden yetişkin bir insan çeşitli pozisyonlarda personel ihtiyacı olan işletmelere CV gönderip iş başvurularında bulunur.

Cv : İş dünyasında çeşitli pozisyonlara talip iş arayanın eğitimi,özel yetenekleri, deneyim veya konuşabildiği yabancı dil, kullanabildiği bilişim programları yazdığı form olarak tanımlanabilir.(fp Akademi)

Cv'si değerlendirilip iş Görüşmesine çağırılan kişinin dikkat etmesi gereken hususlar;

1- Kötü bir intiba bırakmaması için iş mülakatına geç kalmamaya özen göstermeli randevu saatinden önce işletmeye varmalıdır.

2-Görüşmenin ilk anında görüntü,görgü ve kişisel  uslup olumlu veya olumsuz bakış açısı için önem taşır.Onun özgüvenli olunmalı fazla paniğe kapılmaalı gergin olunsa da gülümsemeye çalışılmalı

3-Oturulacak yer gösterilmeden oturmak uygun düşmez.

4-Göz temasına dikkat edilmeli

5-Maddi konu açılmadan mevzubahsi açılmamalı

6-Yetenek ve zaaflar konusunda dürüst olunmalı

7-İş görüşmesine gidilecek işletme ile ilgili internet sitesinden veya başka şekilde ön bilgi edinilip firmayı takip edilip alakdar olduğu hissetirilmelidir.

8-Görüşmede dikkat dağıtacak davranışlardan kaçınılmalı özellikle görüşmeye başlamadan cep telefonu kapatılmalı veya sessize alınmalıdır.

9-Cep telefonu,çakmak,sigara paketi gözlük veya başka gereçler görüşme esnasında masa üstüne konulmasından kaçınılmalı

10-Merak edilen mevzular hakkında çekinilmeden soru sorulup bilgi alınmalıdır.

11-Fazla konuşma,laubali olma ve kendini fazla övmeden kaçınılmalıdır.

12-Bilgisi olunmadığı konullarda bilmişlik taslanılmamalı

13-Ağızda sakız veya başka bir şey bulundurup çiğnenilmemeli

14-Sık sık saate bakılmamalı

15-Gelirken gibi çıkarken de son izlenim bırakmak önemlidir.Kalkarken tokalaşmak ve kapıdan çıkarken baş selamı vermek iyi bir izlenim bırakmasını sağlayacaktır.

                                                                                      fp Akademi - Faysal PEKTEZEL
spacer

Kumpas Nedir? Kumpas Kısımları ve Çeşitleri

Kumpas kısımaları
Kumpas ve Kısımları
Kumpas; Endüstride mekanik parça ebatlarının,uzunluk,derinlik,çap,iç çap,yükseklik gibi değerlerini ölçümde kullanılan aletlerdir.





Kumpas Kısımları,Kumpas yukarıdaki resimde numaralandırılan kısımlardan oluşur. Bu kısımların isim ve işlevleri şu şekildedir;

1-Alt Sabit ve Hareketli Çeneler:

2-Üst Sabit ve Hareketli Çeneler (Horoz):

3-Kılıç:

4-Metrik Cetvel:

5-İnç Ölçekli Cetvel:

6-Metrik Verniyer:

7-İnç Ölçekli Verniyer

8-Sabitleme Mandalı
spacer

İstiklal Harbi ve Mehmed Akif'in Yazdığı Mili Marşımız

Mehmed Akif Ersoy - İstiklal Marşı
Devlet-i Aliye Osmanlı'nın son yılları...Düşmanlar salyalarını akıtarak affedersiniz aç köpekler gibi vatanımızın dört bir köşesine saldırmakta ve fitne fesat tohumlarını ekmekte.Osmanlı Devleti yaşlı bir kurt gibi vatanın her tarafına saldıran hain düşmana karşı Mehmetçiğin cesaret ve imanı ile amansız mücadele etmekte yıllarca süren savaşlara karşı bitkin düşmesine karşı pes etmeyi aklının ucundan bile asla geçirmemişti.Ataları Alparslan,Osman Bey,Fatih Sultan'dan gelen emaneti koruma uğruna canlarını feda etmekten çekinmemişlerdi.Düşman haçlı avrupa devletleri yıllarca biriktirdikleri gayz ve nefretlerini kusa kusa saldırıyor ve ecdadımızdan yadigar topraklarımızı kendi aralarında paylaşmışlardı bile...

Son Karakol burası..Bayrak düşmemeliydi ecdadın kemiği sızlamamalı,minarelerden ezan sesi dinmemeliydi..Kahraman Mehmetçik bu son karakolu kanının son damlasına kadar korumalıydı. Öyle de oldu Allah'ın izni ve inayeti ile..Yüce Allah bu necip millete bir daha zafer nasip edecekti..
Şahlanan Mehmetçik milletinden aldığı destek ile hain düşmanı geldiği gibi hatta perişan geri gönderdi Allah'ın izni ile..

Allah'ın izni İstiklal nasip olmuş..Yaşanan bu kahramanlık öyküsünü gelecek nesillere aktaracak bir milli marş elzem oldu. Yapılan yarışma sonunda ödülü kabul etmeyen Milli şairimiz merhum (Allah rahmet eylesin) Mehmed Akif Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşı oldu..Milli Şairimizin Akif'in İstiklal Marşının ilk mısralarında dediği gibi Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak, Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. temmeni ve duası ile sözü Milli Şaire bırakalım... (fp Akademi)



İstiklal Marşımız

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.

Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celal?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal...
Hakkıdır, hakk'a tapan, milletimin istiklal!

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım.
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.

Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar,
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar,
'Medeniyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?

Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın.
Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın.
Doğacaktır sana va'dettiği günler hakk'ın...
Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.

Bastığın yerleri 'toprak!' diyerek geçme, tanı:
Düşün altında binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:
Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?
Şuheda fışkıracak toprağı sıksan, şuheda!
Canı, cananı, bütün varımı alsın da hüda,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.

Ruhumun senden, ilahi, şudur ancak emeli:
Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli.
Bu ezanlar-ki şahadetleri dinin temeli,
Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.

O zaman vecd ile bin secde eder -varsa- taşım,
Her cerihamdan, ilahi, boşanıp kanlı yaşım,
Fışkırır ruh-i mücerred gibi yerden na'şım;
O zaman yükselerek arşa değer belki başım.

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal.
Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal:
Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, hakk'a tapan, milletimin istiklal!

Mehmet Akif Ersoy
spacer

Polis Akademisinin Yetki ve Görevi Nedir?

polis akademisi logo
Polis Akademisi Emniyet Teşkilatı'nın en önemli birimi sayılır.Devlet işlevinin devamlılığını sağlayan önemli kurumlardan olan Emniyet Teşkilatının personel ihtiyacını karşılayan Polis Akademisi'dir.

Polis Akademisi, emniyetin eğitim ve strateji üretim kaynağıdır.Polis Akademisi bünyesinde bulundurduğu Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO), Fakülte ve Enstitü ile Emniyet Teşkilatını insan kaynağı işlevi görürken bilimsel araştırma ve yayın ile stratejik bir birim olma özelliği taşımaktadır.


Akademi görev ve yetkileri Polis Yüksek Öğretim Kanunu, Polis Akademisi Yönetim Birimleri Kuruluş Görev ve Çalışma Yönetmeliği ile düzenlenmiştir.

                                                                                                                                 fp Akademi
spacer

Autocad Programında Line (Çizgi) Ne İşe Yarar?

Autocad Line Komutu
Teknik tasarım ve çizim programı olan Autocad'te kullanıla Line komutu ne işe yarar? Line komutu Autocad programının en temel ve önemli komutudur. Çizgi anlamına gelen Line bütün teknik çizim ve projelerin ilk eylemi olan çizgi çizme işlevi için kullanılır.

Kısayol olarak  "L" harfi kullanılır. Böylece daha hızlı ve pratik işlem yapılmış olur.

Line'dan çıkmak için Enter veya Esc tuşu kullanılır.

Dikey ve yatay biçimde yamuk veya eğri olmayacak şekilde çizgi çizmek isteniyorsa F8 tuşu ile Ortho komutu açılır ve Komut satırında Ortho on yazmasına dikkat edilmelidir.

Belirli bir ölçüde çizgi çizmek için Line komutu girildikten sonra hangi yöne doğru yatay veya dikey çizilecekse o yöne doğru mouse imleci ile yönlendirdikten sonra uzunluk ölçüsü girilir ve Enter tuşuna basılır.


                                                                fp Akademi - Faysal PEKTEZEL






                                                               
spacer

İnventor Nedir? İnventor Uzmanının Görevi ve İstihdam Alanları

autodesk inventor
İnventor, Autocad yazılımının üretici firması Autodesk tarafından geliştirilen Autodesk İnventor Programı, 2B ve 3B mekanik tasarım araçlarını birleştirip süreci hızlandırdığı söyleniyor.Ayrıca veri yönetimi,ürün tasarım kolaylığı faktörleri inventor programı için önemli parametrelerdir.

İnventor programını kullanabilmek makine teknisyenleri,öğretmenleri ve mühendislerinin kariyeri için bir katma değer sağlar.

İnventor eğitimi mesleki eğitimler veren akademilerde veya ücretsiz olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı yaygın eğitim kursları olan İsmek'ten alınabilir.

İnventor Programı Eğitiminde Konu Başlıkları

1-Taslak Modelleme

2-Katı Modelleme

3-Montaj Modelleme

4-Kaynaklı Montaj Oluşturma

5-Sunum Dosyaları Oluşturma

İnventor Uzmanı, yani inventor çizim uygulayıcısı teknik eleman ne iş yapar?

İnventor Uzmanı, inventor programını kullanarak 3 boyutlu modelleme yapan,teknik resim standartlarına ve kuralllarına uygun olarak imalat/yapım ve perspektif çizen kişidir.

İnventor Uzmanının İstihdam Alanları

İşletmelerin tasarım ve proje departmanlarında,mimarlık ve mühendislik bürolarında,makine ve kalıpçılık yapan şirketlerin teknik departmanlarında, tasarım ve projelendirme alanında çizim ve tasarım elemanı olarak çalışabilir.

                                                                                                              fp Akademi - Faysal Pektezel


spacer

Marmara Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Kariyer Günleri

Marmara Üniversite Mekatronik Mühendisliği öğrencileri tarafından kurulan öğrenci kulübune bu yıl altıncısı düzenlenecek Mekatronik Mühendisliği Kariyer Günleri üniversitenin Göztepe Yerleşkesi'nde bulunan Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonunda 19-20 Şubat 2018 günleri gerçekleşecek.

TAI,Pavotek,bm,Renault,ABB,Tekyaz gibi firmaların katılağı etkinlikte öğrencilerin mesleki kariyer sorunlarına cevap aranılacak.

fp Akademi
spacer

Tasarım Nedir? Tasarım Süreci ve Dalları


Tasarım sözcüğünün hayatın her aşamasında var olduğunu söyleyebiliriz. Daha doğrusu insan fıtratının önemli bir parçasıdır.Çünkü insanı diğer canlılardan ayıran özelliği düşünebilme yeteneğidir.Tasarım,düşüncenin sonucudur. İnsanoğlu, hayatını daha kolay hale getirebilmek daha da gelişebilmek adına sürekli düşünmüş ve icat dediğimiz yeni tasarımlar ortaya koymuştur.

Tasarım belirttiğimiz gibi aslında "düşünüp gelişrmek"  anlamında  hayatın her safhasında mevcut olup farklı branşlarda farklı şekilde isimlendirilse de tasarım genellikle teknik ve sanatsal alanlarda kullanılan bir sözcüktür. Başlıca makine,inşaat,tekstil,bilişim teknolojileri gibi alanlarda sıkça bahismevzu edilir. (fp akademi)

Tasarım Nedir?

544 sayılı Endüstriyel tasarımların korunmasına ilişkin KHK'de endüstriyel tasarım şu şekilde tanımlanmaktadır;

Tasarım,bir ürünün tümü veya bir parçası veya üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil,biçim,renk,doku,malzeme ve esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya özelliklerinin oluşturduğu bütünü ifade eder.

Tasarım, bir ürün projesini zihninde şekillendirip çizgisel olarak kağıda dökmektir. (fp Akademi)

Uygulamalı Tasarım Dalları şu şekilde sınıflandırabiliriz;

1-Endüstriyel Tasarım 

2-Çevre Tasarımı 

3-Grafik Tasarım 

Tasarım Sürecini şu şekilde sıralayabiliriz;

1-Problem tespit ve tanımı

2-Bilgi Toplanması

3-Üretkenlik ve Buluş

4-Çözüm bulma

5-Uygulama

                                                                                                                             fp Akademi







spacer

Malzeme Bilimi Nedir? Hangi Mesleğin İş Alanına Girer?

Malzeme; Araç ve gereçlerin üretiminde kullanılan mekanik,fiziksel ve kimyasal olarak istenilen özelliklere sahip katılardır.

Malzeme Bilimi, kısaca malzemelerin yapı ve özellikleri arasında var olan yapı ve ilişkileri araştırıp ve inceleyen bilim dalıdır.

Malzeme billimi, mühendislik ve endüstriyel tasarım alanlarında önem verilen bir bilim dalıdır. İstenilen kalitede ürün tasarlayıp imal edebilmek için malzemelerin özellikleri bilinmesi şarttır.Mühendisler kullanacağı malzemenin dayanıklılık,kırılganlık,deforme ömrünü hesaplayabilmeliler.Malzeme bilimi, genellikle makine,inşaat alanlarının ayrılmaz bir parçası iken çoğu iş kolu ile içli dışlı bir bilim dalıdır.

Kaliteli Ürün tasarımında kullanılacak Malzemeden ne tür özellikler beklenir?

1-Gerilimlere karşı dayanıklılık,
2-Aşındırıcı etkilere karşı dayanıklılık,
3-Yüksek sıcaklığa karşı dayanıklılık,
4-Durum ve konumuna göre ısı ve elektrik iletkenlik ve yalıtkanlık,
5-Üretilebilir ve şekillenebillir olması

                                                                                                        fp Akademi - Faysal PEKTEZEL
spacer

İç Tetkikçi Ne Yapar?

 İç tektik nedir? sorusuna cevap verelim. Ürün veya hizmet sunumu yapan bir işletmenin veya bir kuruluşun yönetim sisteminin profesyonel denetçi veya denetçiler tarafından devamlı gözetlenmesidir.Profesyonel denetçi bu konuda yani denetim konusunda eğitim almış ihtisaslı kişidir. İç tetkiki yapan kişiye iç tetkikçi denir.
Öncelikle
   
İç tetkikçi, iç tetkik standartı gereği bağımsız personel olmalıdır.Yani kişi kendi işini denetlememlidir.
 

 İç tetkik standartının önem verdiği bir konu da denetim faaliyetinin düzenli periyotlarla olması ve raporlanmasıdır.
                                                                                                                                                                                                                                                                          fp Akademi - Faysal PEKTEZEL

spacer

Kalite Yönetimi Nedir?


Daha önce Kalite Nedir? sorusuna cevap verdiğimiz yazımızda kalite, ürün veya hizmetin alıcının beklenti ve ihtiyacını karşılayabilme kabiliyetidir tanımını yapmıştık.

Kalite Yönetimi ise; bir organizasyon ve ekip işidir. Bir ürün veya hizmet sunan bir işletmenin müşteri beklentilerini karşılayabilmek için idare ve kontrolu sağlayan bir yönetim sistemi kurması sürekliliğini sağlama ve devamlı bir iyileştirme çabasıdır.

fp Akademi - Faysal PEKTEZEL
spacer

3DMax Programı Ne İşe Yarar Nerede Kullanılmaktadır?

3dmax Programı,Autodesk firması tarafından geliştirilen bir tasarım programıdır. 3d Studio Max olarak da isimlendiriliyor.

3dmax Programı,görselleştirme,modelleme ve animasyon oluştumak için kullanılan bir programdır.Her türlü üç boyutlu tasarım ve hareketli animasyonların hazırlanması için kullanılabilir.

Reklamcılık sektöründe de kendisine yer edinen 3dmax Programı
animasyon ve film efekti hazırlamada etkin biçimde kullanılmaktadır.

Gelişmiş karakter modelleme özellikleri ile de uyun geliştiricilerin faydalandığı bir programdır.

                                                                                                         fp Akademi - Faysal PEKTEZEL
spacer

Dil Öğrenme ve Arapça Lisanı

Bir dil öğrenmek bireyler için her zaman bir artı değer katar.Bundan dolayıdır ki atalarımız "bir lisan bir insan" demişlerdir. Kaç dil bilirse insan o kadar insan seviyesindedir. Çünkü bir dil sadece kelime öbeklerinden meydana gelen kurallar bütünü değildir.

Her bir dil bir medeniyetin şifreli karakutusudur.Dil öğrenmek şifreyi çözmek ve o medeniyetin sırlarına vakıf olmaktır. Bunun içindir ki dil bir millet için hayati bir önem taşımaktadır.İstikbalini sahip çıkmak isteyen milletler dillerine sahip çıkmış ve onu geliştirmek için çeşitli kurum,oluşum ve eğitim,öğretim faaliyetleri meydana getirmişlerdir.

Mevzudan fazla uzaklaşmadan esas dil öğrenme mevzusuna dönelim. Anadilinden ayrı bir dil öğrenme eskilerden beri önem verilen bir konu olmuştur.Dünyanın evrenselleşmesi, gelişen teknoloji ile birlikte milletler arası iletişimin yaygınlaşması ve ulaşım kolaylığı sağlanması ile mesafelerin kısalması dil öğrenme ayrı bir önem kazandı.

Arapça Öğrenmenin Önemi 

Arapça dili çok geniş bir coğrafya ve önemli nüfus sayısınca konuşulan bir dil. Dünyanın en kadim medeniyetlere evsahipliği yapmış ve yeryüzünün önemli stratejik konumunda bulunan Ortadoğu ve Afrika'nın birçok ülkesinde arapça dili konuşulmakta ve resmi dili. Bu coğrafya ile ticari ilişki geliştirmek isteyen birçok Türk Firma Arapça bilen uzmanlaşmış personel istihdam etme gayretinde.

Özel sektör ve işletmenin yanı sıra siyasetin daima sıcak olduğu Arap Coğrafyasını yakından takip etmek ve diplomasi ilişkileri sağlam temele oturmak amacıyla kamunun dış politika alanlarında Arapça bilen memur ve diplomatlara istihdam imkanı sağlanıyor.

Tabi Arapça öğrenmek sadece ticari ve iş amaçlı olmamaktadır. Arapça'yı üç türlü ayırabiliriz;

1-Klasik Arapça (Kur'anArapça)

2-Modern Standart Arapça

3-Ammice (Halk Arapça)

Öğrenme amacına göre öğrenilecek Arapça türü de değişmektedir. 

Arapça dili Müslümanların kutsal Kitabı ve hayat rehberi diyebileceğimiz Kuran-ı Kerim'in dili olması ciheti ile diğer dillere nazaran daha bir hususiyete sahip bir dil.Kuran-ı Kerim-i daha iyi anlamak isteyenler Arapça öğrenme çabası sarfetmekteler.

Yüce Allah'ın Peygamberimize (S.A.V) vahy edip bize gönderdiği mesaj mahiyetinde olan Kuran-ı Kerimi öğrenmek ve anlamak biz Müslümanlar için öncelikli amaç olmalıdır.

Ülkemizin dört bir tarafında açılan Kuran Kursları ve Camilerde Kuran-ı Kerim'i okuma gayretleri takdire şahan.Ancak yeterince anlama çabası var diyebilmek şuan için mümkün olmuyor maalesef.

Arapça öğretimi,İmam Hatip Liseleri,İlahiyat Fakülteleri,bazı STK Derneklerince,Özel ve Belediyeye ait Arapça dil kurslarında yapılmaktadır.Ayrıca internet ortamında uzaktan eğitim şekliyle de öğrenme imkanı bulunnuyor.

                                                                                                          fp Akademi - Faysal PEKTEZEL























spacer

Sosyal Medya Uzmanı Kimdir, Ne İş Yapar?

Daha önce Sosyal Medya tanımını yapmıştık. (Sosyal Medya Nedir?) Sosyal Medya,gelişen teknoloji ile birlikte toplumun geniş kısmına hitap eden ve katılım olanağı sunan bir mecra olduğunu açıklamıştık.

Sosyal medyanın geniş kitlelere ulaşabilme olanağından dolayı işletmeler ve STK kuruluşlar için tanıtım amaçlı cazibeli bir ortam oldu.

Ancak Sosyal Medya mecraları yazı ve fotoğraf paylaşmanın ötesinde analiz, tanıtım ve başka uzmanlık isteyen işler için daha profesyonel kullanıcılara ihtiyaç duyuluyor.Bu profesyonel kullanıcılara da Sosyal Medya Uzmanı deriz.

Profesyonel Sosyal Medya Kullanıcısı diye tarif ettiğimiz Sosyal Medya Uzmanı ne iş yapar?

Sosyal Medya Uzmanı Görev Yaptığı İşletmede;

1-İşletmenin sosyal medya mecralarında tanıtım ve reklamından sorumludur.

2-Mevcut imkanlarla işletme markasına maksimum fayda ve algı kazandırmak

3-Oluşturacağı strateji ile işletme markasının yer edinmesini,yerini korumasını ve yükselmesini sağlamak

4-Müşterilerin işletme pazarlama stratejilerine karşı tepkimesini ölçmek ve buna göre tedbirler geliştirmek

5-İşletmenin dijital dünyadaki temsilcisi olarak sürekli sosyal ağ güncellemeleri sağlamak

6-Sosyal Medya Uzmanı bir kriz yöneticisidir.En basit müşteri şikayetinden en ağır skandallara kadar işletmenin dış dünyaya karşı algısını yönetmek ve en az zararla olayları atlatmayı sağlamak.

                                                                                                           fp Akademi -Faysal PEKTEZEL
                                                                                                           


spacer

Akademi Ne Demek? Kökeni ve Türkiye'de Kurulan İlk Akademiler

Akademi, genel anlamıyla yükseköğretim kurumu demek. Günümüzde edebiyat,sanat,bilim veya başka dallarda çeşitli konuları tartışmak ve yeni tezler üretmek üzere biraraya gelen üyelerin oluşturduğu kurumlara da Akademi adı verilmektedir. Bir meslek dalında kapsamlı ve uygulamalı eğitim veren krumlara da Akademi denilmektedir.Örneğin Polis Akademisi,Harp Akademileri..

Bir meslek dalında kariyer yapmak üzere meslekle ilgili bir konuda uzmanlaşma,dil öğrenme veya kendini geliştirmek isteyen bireylerin danışma ve eğitim hizmeti alabildikleri kurslar da kendi markalarını akademi kelimesi ile özdeştirdikleri görülmektedir.Örneğin,ingilizce veya arapça kursu veren dil akademisi,Autocad,Solidworks programlarını öğreten teknik tasarım akademisi, İş Güvemliği Uzmanlığı eğitimi veren İSG Akademisi, Muhasebe ve Logo go programıını öğreten Finans Akademisi, Resim eğitimi veren Sanat Akademisi gibi..

Akademi kelimesinin kökeni eski Atina'da Platon ve öğrencilerinin buluşup tartıştığı akademos bahçelerine değin uzansa da bugün kü tanımına uygun akademilerin meydana gelişi Rönesans hareketinin bir sonucudur.Roma,Venedik Floransa'da kurulan edebiyat ve kültür merkezlerinde kurulan ilk akademiler zamanla tüm İtalya'ya yayıldı.Bağımsız ve özgür düşünceyi savunan kuruluşlar olarak sanat,kültür ve edebiyat alanında önem kazanmaya başladı.En bilinenlerden Roma'daki J.P Laetus'un yönettiği Arkeoloji Akademisi bunlardan biridir.

Türkiye'de Harp Akademileri'nin temelini oluşturan Mektebi Fünun-u Harbiye-i Şahane 1848'de,sonradan Güzel Sanatlar Akademisi ismini alan ve 1882'de kurulan Sanayi Nefise Mektebi'ni örnek verebiliriz.

                                                                                                                         fp Akademi - fyslpktzl
spacer

İş Güvenliği Uzmanlığı Sertifikasına Kimler Başvurabilir?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte işyerlerinde İSG Uzmanı bulundurma zorunluluğu getirtilmiştir.Mevzubahis 6331 sayılı kanunun Tanımlar başlıklı 3.Maddesi ve İSG uzmanlarının Görev,Yetki,Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkındaki Yönetmeneliğin 4.Maddesi uyarınca;

İş Güvenliği Uzmanı;İş sağlığı ve  güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlık tarafından yetki verilmiş ve İş Güvenliği sertifikasına sahip kişilerdir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikasına kimler Başvurabilir?

1-Mühendislik Mezunları

2-Mimarlık Eğitimi veren Fakülte Mezunları

3-Teknik Eğitim Mezunları

4-Üniversitelerin İş Sağlığı ve Güvenliği Lisans veya Önlisans bölüm mezunları

5-Fizik,Kimya ve Biyoloji Mezunları

6-Bakanlık ve İlgili kuruluşların çalışma hayatını denetleyen Müfettişler

spacer

Abdulhamid Han'dan Ayrılık Şiiri

Sultan Abdulhamid Han Hazretlerini Vefatnının 100.Yılında Rahmet ve Minnet ile anıyoruz...

Allah'ın rahmeti ve mağfireti üzerine olsun..Efendimiz Hz.Muhammed Mustafa'ya (s.a.v) komşu eylesin..




Afakında salalar titredi Payitahtın,
Dediler göçen "Abdulhamid Han'dır."...
Gülistanım feryad ile yasında artık
Bildim ki yetim kalan Cümle Vatandır.

Zaman içre zaman olsaydı hayat
Yine Feda-yı can ederdin uğrunda vatanın
Safa verdin, safa götür Sultanına, Sultanım
Duydum ki yetim kalan cümle İslam'dır.


İlahi!Şahidiz Abdulhamid'in kulluğuna
Sana kul oluşunun zalime gam olduğuna!
Lütfet!Yüreğinde yanan aşk hatırına
Bizden ayırdın, amma kavuşsun Gülistanına
   
(Payitaht Abdulhamid dizisi'nden)
spacer

Dikkat! YÖKDİL İçin Son Başvuru Tarihi Ne Zaman?

YÖK tarafından düzenlenen YÖKDİL sınavı 17 Mart Cumartesi günü saat 14.00'te tek oturum halinde 30 ilde ve 35 sınav merkezinde gerçekleşecek.

YÖKDİL Sınavına Lisanüstü Eğitime,TUS,DUS,EUS ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar ile üniversitelerce akadeöik terfi için kendilerinden akademik dil puanı istenen adaylar başvurabilecek.

Başvurular "yokdil.yok.gov.tr " adresi üzerinden 16 Şubat 2018 Saat 18:00' kadar yapılabilecek.

YÖKDİL sınavı,  İngilizce, Almanca, Arapça ve Fransızca dillerinde yapılacak Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarını kapsayacak.
spacer

Solidworks Nedir? Solidworks Programı İle Ne Yapılabilir?

Solidworks, Windows'a uyumlu özelliği ile billinen teknik tasarımda genelikle makine,tesis ve ürün çiziminde kullanılan üç boyutlu bir programdır.

Solidworks Programı ile Ne Yapılabilir?

1-Vektör tabanlı ve ölçülü üçü boyutlu çizimler yapılabilir.

2-Yapılan çizimler üzerinden teknik veriler elde edilebilir.
3-Esnek yapılı özelliği ile  yapılan çalışmalar pek çok program üzerinde kullanılabilir.

4-Yapılan çalışmlar üzerinde darbe statik gibi testler uygulanıp çok ayrıntılı sonuçlara ulaşılabilir.

5-Montoj modülü özelliği ile ayrı ayrı yapılan çalışmalar bir araya toplanıp birlikte çalıştırılabilir.

6-Yapılan çalışmlar animasyon eklentisi ile hareketlendirilebilir.

spacer

Makine Nedir? Makine Verimi Nasıl Hesaplanır?


Kuvvet faktörlerinden yararlanarak belirli bir işte insan veya havyan gücüne yardımcı olan veya tamamen kendi yapan düzenekleri makine olarak tanımlanabilir.Farklı bir tanımla bir enerji türünü başka bir enerji türüne dönüştüren aygıtlara verilen isim diyebiliriz.

Makineler insan veya hayvan yani doğadaki canlı organizmaları model alınarak tasarlanır.
Makinelerin geliştirilmesi, enerji ve malzeme alanında meydana gelen gelişimlerle ilgilidir.Makine üretiminde malzeme olarak en çok dayanıklılığı ve yüksek erime noktasıyla demir,çelik ve türevleri tercih edilir.

Bir düzenekten makine diye tanımlanabilmesi için veriminden bahsedilmesi gerekir.

Verim; Çıkan enerjinin girdi enerjiden daha yüksek olmalıdır.
Bir makinenin verimi(n) yaptığı işin (W) harcadığı enerjiye (E) oranı olarak hesaplanır.
n = W/E

spacer

SEM Nedir? SEM’in Kriterleri,Avantajları ve Seo’dan Farkı


SEM; Bir mal ve hizmet reklamının talibi tarafından arama motorlarına yazılan anahtar kelimelerle alakalı arama sonuçlarında üst sıralarında gösterilmesi için teklif verme olanağı sunan dijital reklamcılık türüdür.

SEM’in Kriterleri,Avantajları ve Seo’dan Farkı

Arama Motoru Pazarlamacılığı olarak da adlandırılan SEM,ücretli reklam türü olup açık  artırma usulu ile arama motoru sıralamalarında üst sıralara yerleşme eylemi olsa da parayı veren düdüğü çalar kuralı işlemiyor ücret yeterli kriter değil.

Verilen ücret miktarı ile beraber reklam başlığının anahtar kelimelerle alaka düzeyinde SEM için önemli bir kriter onun için reklam oluştururken alaka düzeyine dikkat etmek şart.

Anahtar Kelime ; İnternet kullanıcısının bir mal veya hizmet ürünü ararken arama motorunun arama kısmına girilen kelime veya kelime öbekleridir.

SEM’in em önemli avantajı reklamverenin reklama tıklanma başına ücret ödemesidir.Gösterilen ancak tıklanmayan reklama ücret ödenmez.Onun için SEM’e “tıklama başına ödeme” de denir.
Bir başka avantajı da reklamın ürün ve hizmetle ilgilenenlere gösterilmesidir.

Dergi,gazete veya tv reklamı öyle değildir.Kim izledi veya izlemedi bakılmaz her halükarda ücret ödenir.

SEM’in SEO’dan farkı daha kısa süreli sonuç alınmasına karşılık SEO uzun süre ve uğraş gerektiren bir çalışma.SEO organik ziyaretçi çekme için yapılan bir çalışma olup SEM’e nazaran daha belirli bir zamanlı  ve ücretli sıralama önceliği değil de uzun vadeli bir sıralama önceliği hedeflemektedir.



spacer

2018 Yılı İlkBahar Dönemi ALES Başvuru ve Giriş Tarihi? Sonuçlar Ne Zaman Açıklanacak?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında KHK (Kanun Hükmünde Kararname) 'ya 5538 sayılı kanunla eklenen olarak 8.Madde uyarınca lisans ve önlisans düzeyinde eğitim veren yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi,okutman,araştırma görevlisi,uzman,çevirici,eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamlarda, Lisansüstü Eğitime girişte,yurtdışı lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde sonuçları referans alınan bir sınavdır.

ALES ilkbahar ve sonbahar dönemi olarak yılda iki kez gerçekleştiriliyor.

2018 Yılı İlkbahar Döneminde yapılaccak ALES sınavının başvuru,giriş ve sonuç açıklanma tarihi ÖSYM'nin web sitesinde açıklandı.Buna göre ALES İlkbahar dönemi ;

Başvuru Tarihleri ; 07 Mart ve 15 Mart 2018 Tarihleri Arası

Sınav Giriş Tarihi; 06.05.2018

Sınav Sonuç Açıklanma Tarihi; 07.06.2018
spacer

SEO Ne Demek?

İngilizce bir web tasarım terimi olan Search Engine Optimization baş harflerinden türetilen SEO, Türkçe'de Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir.

Seo,bir web sitesini, sahibi veya teknik sorumlusunun  Google,Yandex,Bing gibi arama motorlarında hedeflenen anahtar kelime aramalarında sonuç sıramalarında en üste çıkarma çabaları olarak tanımlanabilir. (fp)

İyi bir SEO çalışması site içi ve site dışı olmak üzere iki şekilde yapılmalıdır. Site içi her türlü kodlama,etiketleme,hedeflenen anahtar kelime içeren yazı,makale,başlık etiketleri site içi seo kapsamındadır.

Başka sitelerden bağlantı link çıkışı,sosyal medya paylaşım,web sitesi hakkında başka mecralarda bahsedilen yazılar site dışı seo çalışmalarıdır.
spacer

TSE Nedir? Ne Zaman Kuruldu?

Standartlar oluşturmak üzere 1960 yılında kurulan TSE'nin açılımı Türk Standardları Enstitüsü'dür.

ISO'ya 26 Mayıs 1955'te üye olan TSE, 1 Ocak 1956'da Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) 'na asil üye olmuştur.
spacer

Kalite Nedir?

Kalite; Talibinin yani bir mal veya hizmet branşının kendini arzulayan müşterisinin beklenti ve ihtiyacını karşılayabilme kapasitesidir. (fp)
spacer

Kel Aliço Kimdir?

Trt-1 kanalı Cuma günleri ‘Payitaht “Abdulhamid” dizisinde Kudüs ziyaretinde istediğini alamayıp Abdulhamid Han’ın müthiş strateji ve siyaseti karşısında ezilen Alman Kralı Wılhelm tekrar İstanbul’a döner.Kudüs’te Sultan Abdulhamit’in siyaseti karşısında yaşadığı ezikliği dindirmek için zanınca “yenilmeyen güçlü Alman güreşçisi” karşısına çıkacak Osmanlı Güreşçi çıkmayacak ve Abdulhamit’in ve Osmanlının itibarını zedeleyecek Abdulhamit Han ise yaverinden  bu genç,güçlü ve yenilmeyen denilen Alman güreşçisi karşısına yıllardır meydanı bırakan KEL ALİÇO’yu çıkarmasını ister Kel Aliço bizden geçti paşam deyip başta yanaşmasa da  “Türk Devletine ve Sultana meydan okuyonuyor” denildiğinde şahlanıp teklifi kabul eder.Meydan alanında biraz sendelese de Alman güreşçinin Türkler Pilav yiyip güçten düştü lafına sinirlenip Alman güreşçiyi yere çalar.Aldulhamid Han ise Wılheme bir Türke meydan okunmayacağını söylemiştim der.

Payitaht “Abdulhamid” dizisinin hayranlarında KEL ALİÇO’nun kim olduğuna ilişkin merak uyandırdı.

Peki Tarihteki Kel Aliço Kim?

Bulgaristan’ın Lofça Kasabasında 1844 yılında dünyaya gelir.Kardeşi Kara İbo ile Anadolu’ya gelir.1864 yılında Kırkpınar güreşlerinde Sultan Abdulaziz’in dikkatini çeker ve saraya alınır. Padişaha sadakati ve hizmeti dolayısı ile Şamdanbaşılık’a kadar yükselir.Kavasoğlu İbrahim Pehlivan’dan sonra Saray başpehlivanı olur.Güreşi bıraktığı 1894 yılına kadar 27 yıl üst üste Kırkpınar Güreşleri Başpehlivanlığını kazanıp kırılması güç bir rekorun sahibidir.
Elense ve tırpanları ile meşhur olan pehlivan Osmanlı’da güreşçiler arasında en çok tanınan bir isim.Saçının seyrekliğinden kendisine Kel Aliço ve amansız hucümlarından Gaddar Aliço lakapları takılmıştır.

Sultan Abdülaziz’in vefatından sonra saraydan ayrılır ve Malkara köylerinde bekçilik yapar.
56 yaşında olan Kel Aliço kendi yetiştirmesi olan kendisinden 25 yaş küçük Adalı Halil’in meydan okumasını kabul edip Gelibolu’da bir düğün güreşinde yarım saat içerisinde yenerek daha gücünde olduğunu ispatlamıştır.

Yaşamının son yıllarında sıkıntılar çeker gözleri görmemeye başlar ve yakalandığı tifo hastalığı neticesi Edirne ili İpsala İlçesine bağlı Aliçopehlivan (köyün eski adı Koyunyeri) köyünde 1919’da hayatını kaybeder.(Allah rahmet eylesin) Mezarı bu köydedir.Yaşadığı evin yerine Aliço Pehlivan İlöğretim Okulu inşa edilmiştir.


Kel Aliço cesareti mertliği ve dürüstlüğü tanınan bir sporcu olarak nam saldı.
spacer

Sosyal Medya Nedir?

İlk önce Sosyal Medya tanımı ile başlayacak olursak aslında birbiri ile ilişkili iki ayrı kelimenin yeni bir tanım oluşturduğunu fark ediyoruz. Sosyal kelimesini ‘toplum ile ilgili her şey’ olarak tanımlayabiliriz. Uzun tanımlamak gerekirse; ‘Toplumu meydana getiren, bir toplum içinde yaşayan insanlar’(1) veya ‘Toplumdaki bireylerin birbirleriyle olan ilişkiler’ (1) şeklinde de açıklanabilir.Medya ise geleneksel medya anlamında hepimizin aklına ilk olarak tv,radyo,gazete,dergi gelir.Gelişen teknoloji ile birlikte dijitalleşen dünyamızda yeni bir terim ve mecra hayatımıza girdi ; Sosyal Medya. Sosyal medya kurumsal ticari medya oluşumları aksine daha topluma daha kapsamlı şekilde hitap eden ve bireylerin fikir ve düşüncelerini diğer insanlarla paylaşma fırsatı sunan çevrimiçi ortamlardır.

                                                                                                                         Faysal P.

Kaynaklar:

1-Türkçebilgi.com
spacer

Bebeklerin Gece Beslenmesi Ne Zaman Bırakılabilir?

Yenidoğan bebeklerin mideleri küçük olduğundan çabuk doyar ve çabuk acıkırlar.Bundan dolayı her istedikleri vakitte emzirmek gerekir.Az miktarda beslendikleri için çabuk acıkırlar ve gece emmek için uyanabilirler uyanmazlarsa 2-3 saatte bir hafifçe uyandırıp emzirebilirsiniz.Bebekler büyüdükçe beslenme süreleri uzar örneğin 5-6 aylık bir bebekler 5-6 saat beslenmeden uyuyabilir.

Gece Beslenmesi Ne Zaman Bıraktırılmalı?

Bebekler büyüdükçe daha geç acıktıklarını söylemiştik mesela 6.ayını dolduran bir bebek gündüz yeterince besleneceği için gece beslenmesine pek ihtiyaç duymaz.6.ayını dolduran bebek gece uyanırsa besleyebilirsiniz uyanmazsa beslemek için uyandırmamalısınız.Gece beslenmesi aniden değil de yavaş yavaş alıştırarak kesilmesi daha uygundur.Gece beslenmek için uyanmasın diye de gündüz tıka basa yedirmenin faydası olmaz.

Gece beslenmesinin diş çürükleri ve uyku bozukluğuna sebebiyet verebilir.Bebek deliksiz uyumadığı zaman huzursuz olabilir.

                                                                                                                             Derleyen : Fp Akademi
spacer

Mübarek Cuma Dua ve Mesajı

Allahumme Salli ala Seyyidina Muhammedin ve ala ali Muhammed. Ya Efendimiz Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa'ya ve O'nun Mübarek ailesi ve Ashabına Salat ve Selam eyle.Bu Salavatı Şerife hürmetine ve  müberek Cuma Günü hürmetine beni,anamı,babamı,kardeşlerimi,eşimi ve çocuklarımı bağışla.Bizi ve evlatlarımızı salih razı olduğun kulları zümresinden eyle.Bizleri her türlü tehlike ve şerden muhafaza eyle.Bizlere ve tüm mümin kullarına sağlık ve afiyet,hastalığı olanlara şifa ver.Ve türlü türlü dertleri olan Mümin kardeşlerimizin dertlerini gider.Ümmet-i Muhammed'i sıkıntılarından kurtar Ya Rabbi! Yeniden birlik ve beraberliğini uhuvvet ruhunu yeşerterek tekrar dirilip şahlanmasını ve zalimlere galebe çalmasını nasip et Ya Rab! Amin velhamdüllilahi Rabbil Alemin..

Tüm Mümin kardeşlerimizin Cuması Müberek Olsun...
spacer

AÖF'de Harf Not Ne Anlama Geliyor?

Anadolu Üniveristesine bağlı Açıköğretim Fakültesi okula gitme zorunluluğu olmadan diploma alma imkanı sağlayan ilk üniversite. Örgün eğitime imkan veya fırsatı olmayan çalışan,memur,evhanımı gibi toplumun çeşitli meslek gruplarına hitap eden   bir fakülte.Yaptığı not sistemi değişikliği ile birçok öğrencinin kafası karışmış durumda. Hangi not ile geçerim veya dersten kalırım endişesi yaşanmakta.Bundan dolayı sizin için aşağıda olduğu gibi AÖF'nin not sistemini açıkladık.

Ara Sınavın Yüzde 30 ve Fina Sınavının yüzde 70i alınarak hesaplanır. Ödev uygulaması olan derslerde ise ara sınavın yüzde 30u ödevin yüzde 20si ve final sınavının yüzde 50 alınarak toplanarak hesaplanır.



Örnek;Fatih ödev uygulaması olmayan A dersinin ara sınavından 60 Final sınavından 50 aldığını varsayalım.

60'ın yüzde 30u= 60*0.3=18

50'in yüzde 70i  50*0.7=35   ise 18+35 =53 aşağıdaki tabloya baktığımızda 50-55 CC 2.00 GEÇTİ durumuna göre Fatih A dersinden geçti.

Genel Not Ortalaması; Bütün dönemlerde alınan derslerin toplam not değerleri ve toplam kredilerine bölünmesiyle ortaya çıkan rakamdır.

84-100 AA 4.00 GEÇTİ

77-83 AB 3.70   GEÇTİ

71-76 BA 3.30   GEÇTİ

66-70 BB  3.00   GEÇTİ

61-65 BC  2.70 GEÇTİ 

56-60  CB 2.30 GEÇTİ

50-55 CC 2.00 GEÇTİ

46-49 CD 1.70 ORTALAMA ŞARTLI GEÇTİ

40-45 DC 1.30 ORTALAMA ŞARTLI GEÇTİ

33-39 DD 1.00 ORTALAMA ŞARTLI GEÇTİ

0-32 FF KALDI


spacer

Autocad Nedir?

1980 yılında ABD'de geliştirilmeye başlanmış günümüzde mimari,makine gibi çeşitli alanlarda yaygın olaraj kullanılan bir bilgisyar destekli tasrım programıdır.İlk vektör tabanlı programlardandır. dolayısıyla çözünürlük gibi bir sorun taşımamaktadır.

Mühendis,mimar,grafiker ve tasasrımcıların genelde kullandığı bir programdır.

Autocad'te oluşturulan dosyaların formatı drawin (dwg)dir.
spacer

Şubat 2018 Tahmini Öğretmen Branş Atama Dağılımı

Milli Eğitim Bakanı ismet Yılmaz'ın atama bekleyen öğretmenlerle ilgili açıklamaları sonrası atama tarihi ve atama dağılımı ilişkin merak başladı.20 bi 127 öğretmen ataması yapılacağını açıklanması üzerine geçmişte hangi branştan kaç atama yapıldı ne kadar boşluk kaldı değerlendirildiğinde yapılacak atama dağılımı hakkında ipucu verebilir.

Kontenjan beklenen branşlar arasında 722 ile Beden Eğitimi, 717 ile Bilişim Teknolojileri, 2073 ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 883 ile Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji, 1399 ile İlköğretim Matematik, 2220 ile İncilizce, 504 ile Matematik, 1099 ile Okul Öncesi Öğretmenliği, 899 ile Özel Eğitim, 735 ile Rehberlik, 3063 ile Sınıf Öğretmenliği, 653 ile Türk Dili ve Edebiyatı, 1120 ile Türkçe branşı bulunması tahmin ediliyor.

Bu bölümler dışında atama bekleyen onlarca branşta tahmin edilen sayılar aşağıdaki gibidir.Bunlardan Bazıları;

Adalet 6
Arapça 117
Coğrafya 185
Çocuk Gelişimi 59
Elektrik-Elektronik 22
Felsefe 137
Fizik 3
Hayvan Sağlığı 1
Psikoloji 2
İnşaat Yapı Dekorasyon 2
Motorlu Araçlar Teknolojisi 21
Makine -Makine Ressamlığı 1
Muhasebe 47









spacer

MUSEM’in İletişimdeki Tavrı Marmara Üniversitesi’nin İtibarını Zedeliyor

Bir iki haftadır İnternet sitesinde ilan etmiş olduğu İş Sağlığı ve Güvenliği kursu için Marmara Üniversitesi’ne bağlı Sürekli Eğitim Merkezi’ne ulaşmaya çalışıyorum.Ama ne yazık ki bir türlü muhatap bulabilmiş değilim. Üniversitenin kendi internet sitesinde yayınlamış olduğu iletişim numaralarından aramama rağmen  birileri topu sürekli diğerine atıyor. MUSEM (Marmara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’ni aradığımda İş Güvenliği kursu ile Mühendislik Fakültesinin ilgilendiğini Mühendislik Fakültesini aradığınızda İSG ‘nin kendilerine bağlı bir birim olmadığı bunun Sürekli Eğitim Merkezine bağlı bir birim olduğu söyleniyor.Telefon santrali arandığında sizinle tek muhatap olan santral otomasyon İş güvenliği için lütefen 9’u tuşlayın diyor ama telefon açan olmuyor maalesef.
Ciddi bir itibarı olan Marmara Üniversitesi’ne bağlı bir birimin bu vurdumduymaz iletişim örneği üniversitenin itibarına zarar vermekten başka bir artısı olmaz.


Halkla ilişkiler mevzusunun bu kadar önemli ve ciddiye alınan pozisyon olduğu bir dönemdeyken küçük kursların bile zaman geçirmeden gelen telefonlara ve sosyal medya yoluyla gelen mesajlara hızlı cevap verme telaşına düşmüşken örnek teşkil etmesi gereken bir kurum olan üniversite personelinin bu tavrı anlaşılır bir şey değil diyorum…

spacer