Şahıs firması kurmak ve kapatmak diğer şirket türlerine nazaran daha basittir.E-Devlet uygulaması üzerinden de kurulabilen Şahıs firması bizzat vergi dairesine başvurarak veya bir muhasebeciye vekalet vererek açılabilir.Son dönemlerde e-ticaret yapmak isteyen genç girişimciler için şahıs firması kurulumu merak konusu oldu.Şahıs firmasının diğer şirket türlerine göre avantajı sabir bir vergi oranı olamyıp gelirine göre vergilendirilmesidir.Ancak yüksek gelirli şahıs şirketlerin vergi oranı yüzde 40 a kadar çıkma dezavantajı var.Şahıs firması tek kişi ile kurulabileceği gibi birden çok kişi ortaklığı ile de kurulur.Şirketin borçlarından tüm ortaklar sorumludur.
Şahıs firması Kurulumu İçin Gereken Evraklar
Şahıs şirketi açmak için şu evrakların eksiksiz bir şekilde vergi dairesine götürülmesi şirketin 2 gün gibi kısa bir süre içerisinde açılabilmesi için yeterlidir:
● Şahıs şirketi kuruluşu başvuru formu (Bu form vergi dairesinden ya da internet üzerinden temin edilebilir.)
● 2 adet nüfus cüzdanı sureti (Nüfus cüzdanı sureti nüfus cüzdanında yer alan bütün bilgileri içeren bir belgedir ve e-Devlet üzerinden alınabilir.)
● 2 adet şirket sahibinin vesikalık fotoğrafı
● 2 adet imza beyannamesi (Noterden alınabilir.)
● 2 adet ikametgâh belgesi (e-Devlet üzerinden alınabilir.)
● Kira kontratı ya da tapu fotokopisi.
Şahıs Şirketinin Ödemekle Yükümlü Olduğu Vergiler
Şahıs şirketi diğer birçok şirket türü gibi vergiye tabi tutulur. Şahıs şirketinin gelirle orantılı vergilendirilmesi ilk etapta avantajken gelir arttıkça dezavantaja dönüşür. Bu şirket türünün ödemekle yükümlü olduğu vergiler %15 ve %40 arasında değişim gösterir.
Şahıs şirketinin ödemekle yükümlü olduğu vergi çeşitleri şu şekildedir:
● Damga vergisi
● Katma Değer Vergisi (KDV)
● Geçici vergi
● Gelir vergisi
Şahıs Firması Kurma Maliyeti
Şahıs şirketi kurmanın maliyeti, kurucunun bulunduğu ile, çalıştığı muhasebeciye ve şirketin hacmine göre değişiklik gösterebilir. Şahıs şirketi kurmanın maliyeti konusunda şu rakamlar ortalama olarak verilebilir:
● İmza beyannamesi – 100 TL
● İşyeri açılış hizmet bedeli – 625 TL
● Muhasebeci ya da mali müşavir ile çalışılıyorsa verilecek vekalet ücreti – 200 TL
● Vergi dairesinde imzalanacak sözleşmelere ait damga vergileri – 50 TL Kuruluş maliyeti çokça faktöre göre değişiklik gösterebileceği gibi ortalama olarak 600-1000 TL arası bir maliyet oluşabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder