Ergonomi Nedir? Ergonominin Çalışma Alanları

Yunanca kökenli bir kelime olan ergo iş anlamına gelirken yasalar anlamına gelen nomos kelimelerinden üretilmiştir. İnsan için yaşam ve çalışma koşullarını en konforlu hale getirmeye amaçlayan ergonomi, günümüzde hayatın insancıllaştırılması, insan kullanımı için tasarım, işyeri ve tüm elemanlarının işçi ile uyumu şeklinde ifadelerle tanımlanmaktadır.

İşçinin refahını, güvenliğini, performansını ve aynı zamanda da iş verimini artırmaya yönelen Ergonomi, “işin insana uygun hale getirilmesi” nde disiplinler arası bir yaklaşımı tercih eder.

Ergonomi, insan kabiliyet ve kapasitesine uygun iş çevresi düzenlemekle, dolayısıyla, işçi sağlığının sağlanması ve iş kazalarının minimizasyonu sağlamış olmaktadır.

Ergonomi iş gören ile iş uyumunun sağlanmasıdır (işin insana uyumu). Yani bir insanın kullandığı makine ne kadar gelişmiş olursa olsun, eğer insan-makine uyumu sağlanamamış ise bu iki elemanın oluşturduğu sistemden beklenen yüksek performansın elde edilmesi mümkün değildir.

“Oturulan sandalyenin rahat olması için yüksekliği ne olmalıdır?”, “Çalışılan yerin sıcaklığı ve nemi ne olmalıdır ki, çalışan rahat ve verimli çalışılabilsin?”, “Yorgunluğun en az düzeye indirilebilmesi için dinlenme araları nasıl düzenlenmelidir?” türü soruların hemen hepsi Ergonomi biliminin uğraş alanlarının yalnızca bir kaçına işaret eder.

Ergonominin ağırlığı, insanla doğrudan teması olan ürünlerin tasarımında bariz bir şekilde ön plana çıkar.Bir üründen söz edilirken kullanılan “güzel” veya “kullanışlı” gibi ifadeler, aslında ürünün ergonomikliliğini yansıtmaktadır.


Share:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder