Akü Takviyesi Yapımı ve Dikkat Edilecek Hususlar

 Akü takviyesi hangi durumlarda yapılır? 



Aracın marş almadığı veya akünün deşarj olması gibi durumlarda akü takviye edilmesi gerekebilir. Akü kaynaklı yaşanan araç çalışmaması durumunda farklı bir aracın akü desteği yapılacak olan akü takviye işlemi aküyü tekrar canlandırabilir.

Araçlar arası akü takviyesi, en özet anlatımla akü kablosunun her iki aracın aküsüne bağlayarak güç aktarımı yapılması işlemidir. Akü takviyesi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli detay, doğru kutupların doğru akü takviye kablosu ucuyla birleştirilmesidir. 

Aküler arası takviye sırasında dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:

Öncelikle araçların kaput kısmı açılır akülerin artı (+) ve eksi (-) kutupları belirlenir.

Akü kablosunda kırmızı renkli olan kısım artı kutup kablosu, her iki araçta da  akülerin artı kutupları ile birleştirilir.

Siyah renkli olan eksi kutup uçlarından birisi de dolu aküdeki eksi kutbuna, diğeri ise boş akülü aracın topraklı olan her hangi metal bir parçasına tutturulur.

Takviye kablosu ile aracı çalışır hale getirme, öncelikle aküsü dolu olan aracın çalıştırılması ile başlar. Daha sonra aküsü boş olan aracın motoru çalıştırılarak işleme devam edilir. Bu işlem sonucunda hemen hemen 5 dakika gibi kısa bir sürede akü şarj edilir ve bununla birlikte araç çalışacak hale gelir.

Start-Stop özelliği olan yeni nesil arabalarda akü takviye işlemi, daha farklı şekilde yapılmaktadır. Kablonun kırmızı pozitif uçları yine her iki araç aküsünün pozitif kutup başlarına bağlanırken siyah olan negatif uçlar her iki araçta uygun olan metal bir parçasına tutturulur.

Motosikletler için yapılan akü takviye işleminde de, yine aynı şekilde akü takviye kablosu ile gerçekleştirilebilir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken detay şarjla birlikte motosiklet çalıştıktan hemen sonra kabloların çekilmesi gerektiğidir. Araç akülerinin motosikletlere nazaran daha yüksek voltajda olması sebebiyle uzun süreli şarjlarda problem yaşanabilir.

Akü Takviye Kablosu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Akü takviye kablosu istisnasız her araçta bulunması gereken bir unsurdur. Özellikle havaların soğumaya başladığı ve artarak devam ettiği kış mevsiminde, akğ donma problemi ile sık karşılaşıldığı için mutlaka bir takviye kablosu bulundurmakta fayda vardır. Takviye kablosu alırken dikkat edilecek ilk durum, kablonun uzunluğudur.

Her aracın akü konumlandırılması aynı olmayabilir ve doğru kutup eşleştirilmeleri için kablo uzunlukları yetersiz kalabilir. Bu sebeple ortalama 2 metre 30 cm’lik bir kablo uzunluğu uygun olacaktır. Ayrıca kabloların kalınlığı da son derece önemlidir. Kablo ne kadar kalınsa o kadar sağlamdır. Akü takviyesi kablosunun amper değerlendirmesi ise araç tiplerine göre değişkenlik gösterir. Boş akünün yeterli derecede akımı çekebilmesi için yaklaşık 1200 amperlik bir kablonun seçilmesi daha doğru bir tercih olacaktır. Motosikletlerde ise amper durumu değişir. Ortalama 600 amper değerindeki bir kablo yeterli olacaktır. 

Akü Takviyesi Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akü takviyesinde doğru akımı kullanmak ve bireysel güvenliği sağlamak için belli başlı önlemler vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

Öncelikle birbirine bağlanacak akülerin aynı amper değerinde olmasına dikkat etmelisiniz.

Akü takviyesi işlemine başlarken akü kablolarının egzoz , pervane gibi hareketli ya da ısısı yüksek alanlarla temas etmesinden kaçınmalısınız.

Kablolar takılırken yüzük, bileklik ve saat gibi metal ve buna benzer aksesuarları çıkarmalısınız. Bunun nedeni herhangi bir kısa devre oluşumu ihtimalinde, metal parçaların ısınarak zarar verme ihtimalinin önüne geçmektir.

Takviye eden ve alan araçlar çalıştıktan ve akü şarj edildikten sonra ilk olarak aküsü boş olan araçtan ve ardından aküsü dolu olan araçtan kabloları çıkarıp şarj işlemini sonlandırabilirsiniz.  

kaynak:otobilgisi

Share:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder