Tavukçulukta Dikkat Edilmesi Gereken Hijyen ve Sağlık Kuralları


Ülkemizde tavukçuluk büyük bir gelişme göstererek bir endüstri haline gelmiştir. Buna paralel olarak bir takım sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu sorunları en aza 

indirebilmek için sağlık ve hijyen koşullarının sağlanması büyük önem arz etmektedir. 

Tavukçulukta amaç hastalığın kümese girişini önlemek ve sağlıklı sürüler yetiştirmektir. 

Hastalık çıktıktan sonra yapılan tedavi çıkan bir yangının söndürülmesine benzetilebilir. Özet 

olarak alınması gereken önlemleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

- Öncelikle kümes yapılacak yerlerin diğer tavukçuluk işletmelerinden, yerleşim alanlarından 

ve ana yollardan mümkün olduğu kadar uzak olmasına dikkat edilmelidir.

- Kümesler yabani hayvanların ve kuşların girişini engelleyecek şekilde planlanmalı ve 

kümesler arasında yeterli mesafe bırakılmalıdır. Çiftliğin etrafı yabani hayvan ve insan 

girişini engelleyecek şekilde çevrilmen', giriş ve çıkışlar kontrol altında tutulmalıdır.

- Kümesler kolay yıkanıp temizlenebilir malzemelerden yapılmalı içine konulacak ekipmanda 

buna uygun olarak seçilmelidir. Kümeslerin temizlisi ve dezenfeksiyonu kısaca şöyle 

yapılmalıdır.

- Kümesteki hayvanlar boşaldığı zaman temizliğe altlığın çıkarılmasıyla başlanır. Altlığın 

etrafa yayılmadan mümkün olduğu kadar kümeslerden uzak bir yerde atılması sağlanmalıdır. 

Kümes içindeki ekipman da dışarıya çıkarılarak yıkanıp dezenfekte edildikten sonra güneş 

altında kurumaya bırakılmalıdır.

- Kümes ve ekipmanların eksiklikleri ve arızaları da temizlik esnasında onarılmalıdır.

- Kümes deterjanlı, dezenfektan katılmış bol su ile yıkandıktan sonra geniş spektrumlu bir dezenfektanla dezenfekte edilmeli kuruyunca da badana yapılmalıdır.

- Daha önce temizlenmiş ve dezenfekte edilmiş ekipmanlar da içeriye alınıp, güvenilir bir 

yerden alınmış temiz talaş serildikten sonra kapı ve pencereler sıkıca kapatılarak fumigasyon 

tarzı dezenfeksiyon uygulanmalı ve kümesler bu şekilde kapalı olarak muhafaza edilmelidir. 

Kümes hayvanlar gelmeden önce havalandırmalıdır.

- Hayvanlar gelmeden en az 24 saat önce kümesin bütün hazırlıkları ve ısı durumu 

düzenlenmiş olmalıdır.

- Kümeslere konulacak civcivler güvenilir ve sağlıklı damızlık-çı işletmelerden temin 

edilmeli, kümeslere aynı yaşdaki hayvanlar

konulmalıdır.

- Kümes girişlerine dezenfektan ve kireç konulmalı, bakıcıların bunlara basmadan girişleri 

önlenmelidir.

- Mümkünse her kümesin bakıcısı ayrı olmalı, kümeslerde giymeleri için özel ayakkabı ve 

elbise verilmeli, kümes kıyafetleri ile dışarıda dolaşmaları engellenmelidir.

- Kümeslere yabancı kişi ve ziyaretçilerin girmesine engel olunmalı, eğer veteriner hekim, 

ziraat mühendisi gibi teknik elemanların kümese girmesi gerekiıorsa onlarında yukarıdaki 

hijyen kurallarına uyması sağlanmalıdır.

- Ölen hayvanlar kümeslerden uzakta açılan derin çukurlara gö-mülmeli, üzerlerine sönmemiş 

kireç dökülmeli, en doşrusu yakılarak imha edilmelidir.

- Herhangi bir hastalık şüphesi durumunda derhal bölgedeki veteriner hekimlere başvurulmalı, 

bilinçsizce ilaç kullanılmamalıdır.

- Yemler güvenilir yem fabrikalarından alınmalı, boşalan çuvallar ve eski viyoller tekrar 

kullanılmamalıdır.

- Yeni alınan malzemeler dezenfekte edilmeden kümese sokulmamalıdır.

- Kümeslere normalden fazla hayvan konulmamalıdır. Aksi halde gagalama, tüy çekme ve 

diğer stres problemlerinin ortaya çıkacağı hatırdan çıkarılmamalıdır.

- Tavuklara verilecek su; temiz, renksiz, kokusuz, tortusuz, zararlı maddeler ve mikroplardan 

arındırılmış olmalıdır. Sudaki bak-teriyal veya kimyasal kirlilik, bazı maddelerin fazlalığı, 

büyümede yavaşlama, canlı ağırlık kayıbı, verim düşüklüğü, ishal ve ölümler halinde ortaya 

çıkar. Bunu için işletmede kullanılan su sık sık, hiç değilse 6 ayda bir bakteriyolojik ve 

kimyasal yönden incelettirilme-lidir.

- Kümeslerdeki suluklar gün aşın yıkanmalı, depolar altı ayda bir temizlenip dezenfekte 

edilmelidir.

- Kümeslerde etkin bir şekilde fare vb. zararlılarla mücadele yapılmalıdır.

Tavukçulukta hastalıklardan korunmanın diğer bir yolu da aşılamadır. Aşılama programı 

planlanırken bölgedeki veteriner hekime danışılmalı ve bu programa titizlikle uyulmalıdır.

- Aşılarla hastalıkların kontrolünde başarı, bazı temel faktörlere bağlıdır. Hastalıklardan 

korunma amacıyla uygulanan aşılar, mutlaka sağlıklı sürülere ve uygun yaşlarda tatbik 

edilmelidir. Aşılar sıcaklık ve güneş ışınlarından korunmalı, buzdolabında saklanmalıdır. 

Günü geçmiş aşılar kullanılmamalı, her hayvanın normal dozda aşı olmasına özen 

gösterilmelidir. Pek çok aşı zayıflatılmış hastalık etkenlerinden oluştuğu için aşılama işlemi 

bittikten sonra bütün aşı şişeleri imha edilmelidir. Aşılamalar içme suyuna katılarak 

uygulanıyorsa içme suyunun klor ve dezenfektan maddeler içermemesi gereklidir.

YARARLANILAN KAYNAKLAR:

1- Kümes Hayvancılığı- Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yaygın Çiftçi Eğitimi Projesi-Yayçep

2- Yumurta Tavukçuluğu - Temel Bilgiler– Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tavukçuluk 

Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

HAZIRLIYANLAR:

Salih ÇELİK - Veteriner Hekim 

Kadir ÖZMELİOĞLU - Ziraat Yüksek Mühendisi

Aytekin KARAALİ - Ziraat Yüksek Mühendisi

Vahap ÖZDEMİR – Veteriner Hekim

Share:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder