Burkulma Nedir? Burkulma Durumunda Ne Yapılmadır?


 Bir eklemin etrafındaki bağların, eklem kapsülü ve diğer yumuşak doku yapılarının; eklemin normal hareket genişliğinin ötesinde zorlanmasına BURKULMA denir. Eklemde şişlik, ağrı, morluk olur. Bu yapılar normalden fazla gerilebilir. Hatta yırtılabilir. Hareketler ağrılıdır.


Burkulmuş eklemi hareket ettirmeyiniz.

O eklem üzerine yarım saat havluya sarılı buz torbası koyunuz.

Burkulmuş ayağın üzerine basmayınız.

Burkulmuş ayağın altına 4-5 yastık koyarak kalp seviyesinin üzerine kaldırınız. Burkulmuş yeri sarkıtmayınız. Şişlik, kanama ve ağrı olabilir.



Nasıl Bir Tıbbi Tedavi Uygulanmalıdır?


İlk yapılması gereken, ayak üzerine basmamak, soğuk uygulamak, elastik bandaj sarmaktır. Ayak yukarı kaldırılarak dinlendirilir. Elastik bandaj, ayaktan başlayarak bileğe doğru sıkıca sarılarak uygulanır. Bandaj kan dolaşımını bozmayacak sıkılıkta sarılmalıdır. Antienflarnatuar analjezilder (naproksen sodyum, diklofenak potasyum gibi) veya parasetamol verilir. 2-3 günde düzelme sağlanır.
Kırık durumlarında alçı, atel ya da cerrahi girişim uygulanabilir. Atel, burkulmanın şiddetine göre 10 gün-6 hafta arasında önerilebilir. Profesyonel sporcularda sakatlığın bu konuda uzman olan ortopedist tarafından değerlendirilmesi ve fizyoterapist eşliğinde tedavinin yürütülmesi önemlidir.


Ağrı ve şişlik olup üzerine basmakla ağrı artıyorsa bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.


Share:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder