Biyogaz Nedir ? Hayvan Gübresinden Nasıl Biyogaz Elde Edilir?

 Biyogaz ise genellikle hayvansal, bitkisel, evsel ve endüstriyel atıkların havasız bir ortamda fermantasyonu sonucu elde edilen, yapısında büyük oranlarda metan ve karbondioksit gazı bulunan yanıcı bir gazdır.

Fermantasyon: organik maddelerin çeşitli bakteriler tarafından genelde ısı vererek kimyasal olarak çürümesi olayıdır.



Biyogaz Üretim Süreci

Biyogaz, çeşitli bakterilerin faaliyetleri sonucu 4 ana basamakta üretilir. Biyokütle içerisindeki karbonhidratlar, yağlar, proteinler gibi büyük moleküllü karbon kaynakları bu 4 aşama ile metan ve karbondioksite kadar parçalanmaktadır.

  1. Hidroliz fazı
  2. Asidojeniz(Asit üretim) fazı
  3. Asetojeniz (Asetik asit üretim) fazı
  4. Metanojeniz (Metan üretim) fazı

Bu aşamalar isimlerini kendi bakterilerinden alırlar. Bunlar hidroliz, asidojenik,asetojenik ve metanojenik bakterilerdir.

Hidroliz fazında biyo kütle içerisindeki protein, yağ ve karbonhidratlar kendilerinden daha küçük olan aminoasit, yağ asidi ve monosakkaritlere ayrışır. Açığa çıkan bu daha küçük moleküllü bileşikler asidojeniz fazı ile laktat, etanol, bütirat, propionat gibi bileşiklere daha sonra da asetojeniz fazı ile asetik asit, karbondioksit ve hidrojene parçalanır. Son aşama olan metanojenizde ise asetik asit, karbondioksit ve hidrojen metan ve karbondioksit gazı içeren biyogaza dönüştürülür ve geriye ise parçalanamayan gübre niteliğindeki kısım son ürün olarak kalır.

Aşağıdaki resimde biyogaz üretim süreci gösterilmiştir.


Biyogaz Hammaddeleri Nelerdir?

Biyogaz üretimi için çürüyebilen organik hammaddeler kullanılır ve bunlar tarımsal faaliyetlerden, evsel atıklardan ve endüstri kaynaklı atıklardan gelen organik atıklar olarak üç kategoride sınıflandırılabilir.Tarımsal faaliyetler sonucu bitkisel ve hayvansal atıklar açığa çıkmaktadır.

  • Tarımsal atıklar: buğday, arpa, çavdar, yulafın sap ve samanı, mısır silajı, şeker pancarı atıkları, küspe atıkları, çimen v.b.
  • Hayvansal atıklar: büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvanı ve domuz gübresi v.b.
  • Evsel organik atıklar: Yemek atıkları, meyve ve sebze atıkları ve diğer yeşil atıklar.
  • Endüstri atıkları: Yulaf posası, nişasta atıkları, peynir altı suyu, zeytinyağı işleme artıkları, zeytin küspesi, meyve posası (meşrubat sektörü), meyve ve sebze artıkları, mutfak atıkları, mezbaha atıkları, arıtma çamurları, hayvansal yan ürünler v.b.

Biyogaz Nerelerde Kullanılır?

Biyogaz, doğalgazın kullanım alanlarıyla paralel olarak kullanılabilen bir enerji kaynağıdır. Biyogaz kullanım alanları aşağıdaki gibi sıralanabilir,

  • Doğrudan yakarak ısınma ve ısıtma,
  • Motor yakıtı olarak kullanımı suretiyle ulaşım
  • Türbin yakıtı olarak kullanımı ile elektrik üretimi,
  • Yakıt pillerinde kullanımı,
  • Mevcut doğal gaza katılarak maliyetlerin düşürülmesi,
  • Kimyasal maddelerin üretimi sırasında biyogaz kullanımı
Share:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder