Corona Virüs (Covid-19) Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Bulaşır?


 Coronavirüsler, genellikle hafif ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden olan bir hastalıktır.Coronavirüsler (CoV), hafif düzeyli soğuk algınlığından şiddetli solunum sıkıntılarına sebebiyet veren bir virüs türüdür.Bu virüsler insanları ve çok çeşitli hayvan türleri enfekte edebilmektedir.

Covid-19 Nasıl Ortaya Çıktı?

2019’un Aralık ayında ortaya çıktığı için Covid-19 olarak isimlendirilen bu hastalık İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde bir deniz ürünleri pazarında rastlanıldığı düşünülmektedir. Laboratuvar ortamında üretildiği spekülasyonları da dünya gündemini meşgul etmiştir.

Coronavirüs Nasıl Bulaşır?

İnsandan insana bulaştığı kanıtlanan Covid-19 hayvanlardan insanlara ve insanlardan hayvanlara enfekte olma imkanını taşıdığı söylenmektedir. Hasta kişinin hapşurması, aksırması sonucu etrafa yaydığı virüs damlacıkları kısa mesafe içerisinde bulunan kişilerin solunum yolu ile virüsü kapmaları ile yayılabilmektedir. Çeşitli yüzeylerde belirli bir süre yaşadığı söylenen virüsleri el teması ile bulaştığı da tespit edilmiştir. Bundan dolayı hastalığı önleme tedbirleri kapsamında tokalaşma sarılma gibi samimiyet davranışları bir süre askıya alınması uzmanlar tarafından sıkça dile getirilmektedir.

Coronavirüs Belirtileri Nelerdir?

Şu an bilindiği kadar ile enfekte durumlarda kuru öksürük,yüksek ateş ve solunum güçlüğü ağır olgularda solunum ve böbrek yetmezliği gibi hayati risk durumlar gelişebilmektedir.
Yaşlı ve kronik hastalığı olan kişilerde daha ağır seyredebilen bu hastalık bu kişileri daha dikkatli olması uyarıları yapılmaktadır.

Coronavirüs’ün Yayılması Önlenmesi İçin Gerekli Tedbirler Nelerdir?

1-Yakın çevrede bulaşma riski yüksek olduğundan dolayı ev,iş,market,ulaşım araçları vb. ortamlarda sosyal mesafeye (3-5 Metre) dikkat edilmesi hususu uzmanlarca çokça vurgulanmaktadır. Gene bu ortamlarda maske takılması virüsü solunum yolu ile alınması ihtimalini indirgeyecektir.

2-Eşya ve kişilerle temas imkanı en yüksek olan ellerimizin temizliğine özellikle dikkat edilmeli sıkça sabunlu olarak yıkanmalı dezenfektan, kolonya gibi ürünlerle dezenfekte edilmelidir. Bundan önemlisi ellerimizi ağzımıza burnumuza ve gözümüze bulaştırmaktan kaçınmalıyız.

                                                                                                                                           fp





Share:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder