Adalet Nedir? Devlet ve Toplum Perspektifinde "Adalet"

Adalet, kelime olarak hak ve hukuka uygunluk anlamı taşımaktadır. TDK'nn resmi sitesindeki açıklamada Adalet'n tanımı yasalarla sahip olunan hakların herkes tarafından kullanılmasının sağlanması,hak ve hukuka uygunluk,hakkı gözetme şeklinde belirtilmiştir.

Bir hukukçu olarak teknik açıdan değil de ki hukukçu değilim toplumun bir bireyi olarak adalet ve hukukun irdelemesini yapacağız.

Adalet herkes için lazımdır. Dolayısı ile toplumsal uzalaşı anlamını taşıyan devletlerin anayasaların da adalet ve hukuk mevzusu önemli bir yer edinmiştir.

Adalet dayanağı hukuk toplum bireyleri kendi aralarındaki ilişkilerini ile birlikte devlet ile olan ilişkileirni düzenler. Bunun takip ve yürütmesini devlet yapar. Devletin yürütme işlevini demokrasi ile yönetilen ülkelerde toplum bireylerinin tercihleri ile belirli bir çoğunluğu elde eden siyasi oluşumların atadıkları hükümet yapar. Demokratik olmayan ülkelerde ise devlet belirli bir zümrenin veya ailenin tekelinde olup hükümet ve devlet kadrolarının çoğunluğunu o zümreye veya aileye yakın kişilerden oluşur.

Adalet, devlet ve toplumların bekası için önemli bir olgudur. Çünkü adaletin olmadığı yerde anarşi olur,düzensizlik olur bununla birlikte güvensizlik meydana gelir. Adaleti sağlayamayan devlet kurumlarına güven azalır  böylelikle bireylerin devlete ve birbirlerine karşı olan saygıları azalır.

Adalet ve hukuk sistemini iyi işleten devletler hem toplum bireylerinin devlete olan saygınlıklarını sağlamış olmakla birlikte toplumun özgüven kazanmasını neticesinde ekonomik istikrar sağlanmış olur.

Adalet, İslam dininde de önemli bir kavramdır. Bunu, kutsal Kitap Kuran-ı Kerim'in Nisa Süresi 58. Ayet Meali " Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne güzel öğütler veriyor. Şüphesiz Allah her şeyi işitmekte, her şeyi görmektedir." (Diyanet Meali) Gene Nisa Süresinde "Ey iman edenler, kendiniz, anne-babanız ve yakınlarınız aleyhine bile olsa, Allah için şahidler olarak adaleti ayakta tutun. (Onlar) ister zengin olsun, ister fakir olsun; çünkü Allah onlara daha yakındır. Öyleyse adaletten dönüp heva (tutkuları)nıza uymayın. Eğer dilinizi eğip büker (sözü geveler) ya da yüz çevirirseniz, şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan haberi olandır. (Nisa, 4/135)" gibi birçok ayette geçen adalet vurgusundan anlamaktayız.





Share:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder