Program Amacı
Otomotiv Teknolojisi programımızın amacı karayolu taşımacılığında kullanılan motorlu araçların yapımı alanında veya bu sektöre hizmet edecek farklı firmalarda ve kuruluşlarda çalışacak ara eleman yetiştirmektir. Öğrencilere sektörün ihtiyacı doğrultusunda teorik ve uygulamalı teknik güncel bilgiler verilmektedir. Bunu dışında çağımızın gerektirdiği araç teknolojilerinde ortaya çıkan yenilikleri takip etmek, Hibrit ve Elektrikli araçlar konusunda bilgi sahibi olmak ve bunlara adaptasyonu sağlamaktır. Otomobil, iş makinası, nakliye araçları tamir, bakım ve onarım bilgilerine sahip olmaktır. İyi derecede mesleki bilginin yanında, bilgisayar kullanımı, mesleğiyle ilgili programları ve yedek parça temini için yeterli donanımlara sahip olmaktır.
Otomotiv Teknolojisi Ders Müfredatı Hakkında
Otomotiv Teknolojisi Programında öğrencilere sektörün gerektirdiği nitelikler göz önünde bulundurularak teorik ve uygulamaya yönelik dersler verilir. Otomotiv Teknolojisi Programı içerisinde Benzinli Motorlar ve Teknolojisi, Motor Parça ve Fonksiyonları, Dizel Motorlar ve Teknolojisi, Meslek Resim, Malzeme Teknolojisi, Motor Parçalarının Ölçülmesi ve Kontrolü, Otomotiv Elektrik ve Elektroniği, Makine Elemanları, İşçi Sağlığı ve İş güvenliği, Güç Aktarma Organları, Termodinamik, Hareket Sistemleri, Yakıtlar ve Yanma, Servis İşletmeciliği ve Müşteri Hizmetleri, Yeni Nesil Otomotiv Teknolojileri, Toplam Kalite Yönetimi, Taşıt Mekaniği, Motor Test ve Ayarları, Şasi, Kaporta ve Boya İşlemleri, gibi mesleki yeterliliğe uygun dersler verilmektedir. Ayrıca öğrencinin satış hizmetleri ve çizim yeteneğini geliştirmek için Otomotiv Sektörü, Pazarlama, Girişimcilik, Bilgisayar Destekli Çizim dersleri de verilmektedir. Programın Öğrenim Çıktıları Otomotiv ile ilgili teorik bilgilerin verilmesi ve kalıcılığının sağlanabilmesi, Teorik bilgiyi uygulamayabilme, Problem çözme becerisi kazanabilme, Mesleki ile ilgili bilimsel gelişmeleri takip edebilme, Araştırma ve incelemeye yönelme, Kaliteye standartlarına bağlı kalabilme, Sahiplenme duygusu geliştirebilme. Programın Hedefleri Analitik düşünme ve sektör beklentilerini sağlayabilecek mesleki bilginin kazandırılması, Arıza teşhisi yapabilme ve çözüm yollarını bulabilme yeteneği kazandırılması, Uygulamada gerekli cihaz ve yöntemleri uygulayabilme yeteneği kazandırılması
Otomotiv Teknolojisi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Otomotiv Teknolojisi Bölümü mezunu ne iş yapar sorusu kısaca şu şekilde özetlenebilir; bu alanda çalışanlar öncelikle, araçların bütün parçalarına hakim olarak gerektiğinde karoseri düzeltme, doğrultma işlemlerini gerçekleştirir. Aracı boyaya hazırlar ve uygun tekniklerle, renklerin uyumuna dikkat ederek oto boyama işlemlerini gerçekleştirir. Üretim sürecinde karoser imalatında çalışabilir. Hasarlı bir araç söz konusu olduğunda ise araçların onarımında görev alabilir ya da ekspertiz raporu hazırlayarak sigorta şirketleri ile gerekli uygulamaları yerine getirebilir. Bir otomotiv teknolojisi mezunu, genellikle otomobil fabrikalarında veya montaj hatlarında mühendislik pozisyonlarında görev alabilir. Burada, araçların tasarımı, üretimi ve montajı süreçlerinde çalışarak yeni modellerin geliştirilmesine ve üretime hazırlanmasına katkıda bulunurlar. Ayrıca, üretim hattının verimliliğini artırmak ve üretim maliyetlerini düşürmek için sürekli iyileştirme çalışmaları yaparlar. Araç bakım ve onarımı sektöründe de çalışabilirler. Otomobil servislerinde veya yetkili bayilerde teknik uzmanlar olarak görev alarak araçların düzenli bakımını yaparlar, arıza teşhisleri gerçekleştirir ve gerekli onarımları gerçekleştirirler. Ayrıca, araçların güvenliği ve performansını artırmak için modifikasyonlar yapabilirler. Otomotiv endüstrisi ile ilgili araştırma ve geliştirme departmanlarında da çalışabilirler. Yeni teknolojilerin ve malzemelerin test edilmesi, araç performansının değerlendirilmesi ve gelecekteki araç modellerinin tasarımı için çalışabilirler. Bu rolde, otomotiv teknolojisi mezunları yenilikçi çözümler geliştirerek sektördeki ilerlemeye katkıda bulunurlar.
Otomotiv Teknolojisi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Otomotiv Teknolojisi iş imkanları oldukça çeşitlidir. Başta otomotiv endüstrisi olmak üzere hem üretim hem de satış sonrası alanlarda iş olanakları mevcuttur. Özellikle otomotiv üretiminde önemli olan otomotiv boyama ve karoser alanlarında uzmanlaşarak otomotiv servislerinde çalışabilir. Bu alanların dışında sigorta şirketlerinde hasar uzmanı olarak danışmanlık yapabilir, araç satış, yedek parça alanlarında da çalışması mümkündür. Otomotiv teknolojisi mezunları, otomotiv satış ve pazarlama sektöründe de kariyer yapabilirler. Otomobil satışı ve satış sonrası hizmetlerin yönetimi, otomobil bayilerinde veya otomobil kiralama şirketlerinde iş imkanları sunar. Ayrıca, yedek parça satışı, servis danışmanlığı ve müşteri ilişkileri gibi alanlarda da çalışabilirler. Otomotiv endüstrisi giderek daha fazla dijitalleşmekte ve otomotiv teknolojisi mezunları, bu değişime ayak uydurmak için gereken yeteneklere sahiptirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder