Boğaz Kelebeği Nedir ? Arızaları Nasıl Anlaşılır? Adaptasyonu Nasıl Yapılır?


İçten yanmalı motorlarda yanmanın gerçekleşebilmesi için hava ve yakıtın karışması gereklidir.Boğaz kelebeği içeriye alınan havanın oranını dengeler.

Boğaz Kelebeği Ne İşe Yarar?

Boğaz kelebeği günümüzde dizel araçlarda kullanılsa da görevleri daha farklıdır. Gaz kelebeği olarak da isimlendirilen bu parça, sürücü gaz pedalına bastığında, gaz kelebeği gövdesini harekete geçirir ve kelebeğin açılması ile içeriye daha fazla hava alır.

Gaz kelebeği gövdesi bir MAF sensörü yardımıyla çalışır. Bu sensör motora ne kadar hava girdiğini ölçer ve verileri ECU (Elektronik kontrol ünitesine) gönderir, daha sonra enjeksiyon beyni silindire enjektörler yardımıyla ne kadar yakıt enjekte edeceğine karar verir. Motorun içine daha fazla hava ve yakıt girdiğinde motor devri yüksek olur, motora daha az hava girdiğinde motor devri düşer, gaz kelebeği gövdesini bloke eder ve motor stop eder.

Boğaz kelebeği arızası nasıl anlaşılır?

Boğaz kelebeği arızalı olduğunda, hava oranını kontrol ettiği için arızılar karşınıza performans etkileri ve motor gücü eksikliği şeklinde olacaktır. Günümüz otomobillerinde boğaz kelebeği, motora gönderilen hava miktarını kontrol eden ve daha sonra silindirlerdeki yakıtın yanmasına neden olan hava giriş sisteminin önemli bir parçasıdır.

Fakir, zengin ya da normal karışım fark etmeksizin herhangi bir ateşleme zamanında, motorun en stabil ve güçlü şekilde çalışması için doğru miktarda havanın girmesi oldukça önemlidir.

Gaz kelebeği arızalı veya tıkalı olduğunda motora hava akışını durdurur, bu da performans sorunlarına neden olur ve ayrıca yanmamış yakıt egzozdan çıkacağı için yakıt tüketimini de arttırır. Bu yüzden aşağıdaki belirtilerin bir ya da daha fazlası aracınızda varsa boğaz kelebeğinin kontrolünü mutlaka yapmanız gerekmektedir.

Güç & Performans eksikliği

Güç ve performans eksikliği gaz kelebeğinin en bariz arızasıdır. Otomobil motorları her ne kadar hava – yakıt karışımının oksijenle tepkimeye girip, ateşlenmesi ilkesiyle çalışsalar da bu oranlar sabit değil, değişken yapıdadır.

Motorlar zengin karışım, fakir karışım ve normla karşım olmak üzere 3 ana ilkeyle çalışırlar. Bu karışım oranlarındaki hava miktarı zengin karışımda en düşükken, fakir karışımda en yüksektir. Motorlar farklı sistemler tarafınca ihtiyaca göre en sağlıklı karışım oranını kendisi belirler. Fakat, arızalı bir gaz kelebeğinde hava oranı istenildiği ölçülerde olmayacağı için motor performansı bariz şekilde azalacaktır.

Artan yakıt oranları

Artan yakıt tüketimlerinin ana nedeni boğaz kelebeği arızası olabilir. Yukarıda açıklama yaptığımız hava yakıt karışım oranındaki denge bozulduğunda, hava oranı düştüğünde yakıt oranı artacaktır. Bu durum sizin her zaman tükettiğiniz ortalama yakıt değerlerinin de yükselmesine neden olur.

Sorunu tespit etmek için yeni nesil araçların ortalama yakıt tüketim değerleri kontrol edilebilir. Bu rakamlar ortalama tüketimi 100 km bazında litre cinsiyle gösterir.

Fakat eski nesil araç kullanıyorsanız, yakıt tüketim miktarını ölçmenin ideal yolu, depoyu tamamen doldurup ölçme sistemidir. Önce bir depo yakıt alın, daha sonra kilometre değerini kontrol edin. Daha sonra rutin kullanımınıza devam edebilirsiniz.

Takribi olarak 250 – 300 KM yol yaptıktan sonra deponuzu tamamen tekrar doldurun. Tüketilen yakıt miktarını, aracınızla yaptığınız toplam kilometreye bölün. Eğer yaptığınız ölçüm %20 oranından eski ölçümlerinize göre yüksek çıkıyorsa boğaz kelebeği arızalı olabilir. Küçük sapmaları aracın kullanım performansı gibi etmenlere göre değişkenlik gösterebileceğinden çok da baz almamanız gerektiğini de özellikle hatırlatalım.

Motor arıza lambasının yanması

Motor arıza lambasının yanması boğaz kelebeği arızanın otomobil sürücüsüne uyarı vermesidir. Gaz kelebeği düzgün çalışmadığında, karışıma az ya da çok hava girer ve bu da güç eksikliğine neden olur ve araç olması gerektiği zamanlarda, ideal performansa ulaşmaz.

Gaza bastığınızda üretilmesi gereken güç, motor tarafından üretilmeyeceği için sarsıntı olacaktır. Ayrıca, ateşleme sistemi motorun en önemli fonksiyonları arasında yer alacağı için mutlak suretle arıza lambasını yakar ve sistemin kontrol edilmesini ister.

Boğaz kelebeği arızaları genelde kelebeğin iç kısmının kurum kaplaması, tıkanması sonucunda oluşmaktadır. Arızaların büyük bir çoğunluğu da boğaz kelebeğini temizleyerek giderilebilir.

Boğaz kelebeği temizleme işlemi nasıl yapılır?

Boğaz kelebeği temizleme işlemi nasıl yapılır? Boğaz kelebeği, motor üzerinde rahat erişim sağlayabileceğiniz bir alanda. Yüksek yanmanın etkisiyle oluşan kurum sonucunda her 100.000 KM ‘de boğaz kelebeğini temizlemeniz, motorunuzun sağlığı ve aracınızın performansı açısından büyük önem teşkil ediyor.

Boğaz kelebeğini temizlemek için aşağıdaki adımları sırasıyla takip edebilirsiniz.

Öncelikle kendinize bir boğaz kelebeği temizleme spreyi temin edin. Piyasa da bunlara yönelik seçenekler oldukça fazla. Kullanıcı yorumları ve ürünleri inceleyerek kendiniz için en ideal olanına karar verin. Her derde deva WD 40 dışında balata spreyi, hatta benzin de bu işlem için uygulayabileceğiniz farklı alternatifler olarak ön plana çıkmaktadır.

Aracını düz ve meraklı bakışların olmadığı sakin bir alana çekerek motor kaputunu açın.

Öncelikle boğaz kelebeğinin yerini tespit edeceğiz. Boğaz kelebeği hava filtresi ile motorun emme manifoltu arasında yer almaktadır. Isıya dayanması için alüminyumdan yapılır. Eğer yerini tespit edememişseniz ve boğaz kelebeğini bulmakta zorluk çekiyorsanız, boğaz kelebeğinin hareketini görebilmek için motor çalışmazken herhangi birisine gaz pedalına basmasını rica edin.

Gaz pedalına basıldığında boğaz kelebeği mili hareket edeceği için çıkan sesten ve hareketten yerini kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Yine görememişseniz aracınızın marka ve modelini aktarmanız durumunda sizlere görsel bir şekilde yerini tarif edebiliriz.

Her şeyden önce güvenlik! Temizleme işlemine başlamadan önce akünün – (Negatif) kutbunu sökün. Bu, istenmedik kazaların önüne geçecektir.

Boğaz kelebeği gövdesine ya da hava kanallarına bağlı hortumları iyi analiz edin, hatta üzerine rakamlar yazmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Aksi durumda temizleme tamamlandıktan sonra nereye takacağınızı karıştırabilirsiniz.

Ayırt edici işlemi tamamladıysanız tüm hortumları bulunduğu bölgeden çıkartın. Üzerlerinde yalnızca plastik kelepçe var. Bu nedenle elinize bir tornavida alıp nazik bir şekilde sökün. (Dikkat! Çok eski araçlarda hortum kaynayıp yerinden çıkmayabiliyor. Böyle bir durumda öncelikle biraz sıvı yağ dökün, yine çıkmıyorsa işleme devam etmeyin; çünkü hortum kopar. Onarımı sonlandırın ve bir uzmandan yardım isteyin)

Eğer hortumları sökmeyi başarmışsanız boğaz kelebeğini elinize alın. Bir diş fırçasıyla kaba temizliğini yapıp, içindeki kurumları atabilirsiniz. Daha sonra da almış olduğunuz spreyi güzelce sıkmak suretiyle temizliğini yapın. İşlem sonrası kir kalıp kalmadığını kontrol etmek için mutlaka fenerle kontrol edin. Cep telefonunuzun feneri bu işlem için mükemmel bir onarım aracı olabilir.

Şimdi boğaz kelebeğini yağlayacağız. Gövdenin iç kısmında bir valf göreceksiniz, valfin kanatlarına yalnızca birer damla sıvı yağ damlatın. Bu, hava akışı sırasında açıp kapanacağı için işlemi daha rahat ve sorunsuz bir şekilde yapmasına neden olacaktır.

Boğaz kelebeğini tekrar yerine konumlandırın ve sökmüş olduğunuz hortumları güzelce yerlerine takarak kelepçeleri ideal seviyede sıkın. Fazla sıkmanız kopmasına neden olur bu nedenle boşluğunu almanız kafidir.

Güvenlik için sökmüş olduğunuz akü kutup başını tekrar takın.

Aracınızın başına geçin ve marşa basın. Fakat kesinlikle yüksek devirde gaz vermeyin. Aracın ısınması için iki veya üç dakika rölantide çalışmasına izin verin.

Son adım olarak aracı bir test edin. Aracın performansında gözle görülür bir fark olabilir veya herhangi bir değişiklik fark etmeyebilirsiniz. Performanstaki değişiklik seviyesi, gaz kelebeği gövdesinden ne kadar kurumun çıktığına göre değişkenlik gösterir. Eğer kurum miktarı azsa performans değişimi göremeyebilirsiniz fakat motor sağlığınız açısından oldukça önemli.

İşlem tamamlandıktan sonra yaptığınız işlemi bir de motora anlatmanız gerekli. Yani özetle gaz kelebeğinin adaptasyonunu yapmanız lazım. Bu işlemi nasıl yapabileceğinize de değinelim.

Boğaz kelebeği adaptasyonu nasıl yapılır?

Boğaz kelebeği adaptasyonu nasıl yapılır? Gaz kelebeğini sökmüşseniz, temizleyin ya da temizlemeyin fark gözetilmeksizin boğaz kelebeğinin adaptasyonunu yapmanız gerekli. Bu işlem yeni alınan gaz kelebeklerinin motoru montajından sonra da gerekli.


Boğaz kelebeği adaptasyonu esasen clip cihazıyla yapılanmaktadır. OBD Cihazı aracınıza bağlanır ve gaza basıp bırakmak suretiyle tanıtım işlemi gerçekleştirilir. Fakat, bu işlemi herhangi bir cihazdan faydalanıp bir ek ücret ödemeden kendiniz de yapabilirsiniz.


Temizleme ya da yenisini takma işleminden sonra marşa basın ve 10 – 15 dakika aracın rölantide çalışmasına izin verin. Bu süreç içinde aracınızda rölanti dalgalanması dediğimiz devirin düşmesi ve yükselmesi sorunu olacak. Çünkü ECU (Elektronik kontrol ünitesi) Gaz kelebeğinin konumunu otomatik bir şekilde tanımaya çabalıyor. Konumu bilmediği içinde rölanti sürekli değişiyor.


Bu süreçte aracınız stop ederse korkmayın. Tekrar çalıştırın ve eski rölanti konumuna getirin. Rölanti sesi düzenli konuma geçene kadar bekleyin ve daha sonra aracınıza 4-5 kere yüksek devirde gaz verin. Motor ısındıktan sonra termostat açılıp soğutma sistemi devreye girecektir. Bu işlemin başarılı bir şekilde sonlandığının göstergesi. Artık güvenli bir şekilde aracınızı kullanabilirsiniz.


Eğer boğaz kelebeği adaptasyonu aşamasında rölanti dalgalanmaları ve motor titreşimleri kesilmiyorsa bir yerde hata yaptınız demektir. Bu durumda işlemi baştan alın ya da bir uzmandan destek isteyin.

kaynak:otobilgisi

spacer

Veteriner Anatomide Bazı Evcil Hayvan Türlerinin İsimlendirilmesi


Evcil Memeli Türleri

At -Equus Caballus

Eşşek-Equus Asinus

Katır-Equus Mulus

Sığır-Bos Taurus

Manda -Bos Bubalis

Koyun-Ovis Aries

Keçi -Capra hircus

Köpek-Canis Familiaris

Kedi-Felis catus/domestica

Domuz -Sus scrofa domestica

Deve - Camelus dromedarius

Evcil Kanatlı Türleri

Tavuk -Gallus domesticus

Ördek - Anser domesticus

Kaz - Anas domesticus

Hindi - Meleagris gallopavo

Güvercin - Columba domestica

spacer

Çocuklarla Doğru İletişim Kurmak ve Önemi


Orman için fidan ne ise insanlık için çocuk odur.Yetişmek için bol su isteyen fidan gibi çocuğa da ilgi ve sevgi vazgeçilmez ihtiyaçlardır.Bunu verebilmenin yolu onlarla kurulacak iyi bir iletişimden geçer.Çocuklarla etkili bir iletişimin anahtarı tatlı dil ve güleryüzdür.Konuşurken ağzımızdan çıkan kelimeler kadar yüz şekli ve beden dilininde önemi vardır. Mesela çocukla konuşurken onun yüz hizasına gelecek şekilde çömelmek ona değer verildiği hissetirecek saygınlık kazandıracaktır.

Aşağıdaki yazı Psikolog Çınar Nuroğlu sitesinden alıntıdır;

“Çocuk anne ve babası ile nasıl iletişim kuruyorsa hayatla da o şekilde iletişim kuracaktır”.

Sağlıklı bir iletişim aile içinde başlamalıdır. Çocuğunuzla doğru iletişim kurmanız, hayat boyu aranızdaki bağın sağlam ve güvenilir olması demektir. Sağlıklı bir iletişimin en önemli yolu empatidir. Anne ve babalar, çocuklar için hayattaki en önemli rol-modeldir. Aile içi ilişkiler ne kadar sağlıklı olursa, çocuğun başkalarıyla kurduğu ilişki de aynı şekilde sağlıklı olacaktır. Çocuk yetiştirirken sabırlı olmak ve karşınızdakinin bir çocuk olduğunun farkında olmak çok önemlidir.

Çocuklarla Doğru İletişim Kurmak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

*Çocuğun ilgileri yetişkin ile aynı değildir bu yüzden anlattığı olaylar size gereksiz ve önemsiz gelebilir fakat yapmanız gereken, çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun eğer size bir şey anlatıyorsa onu dikkatlice dinlediğinizi gösterin. Bunu fark eden çocuk kendisini değerli hissedecektir. Unutmayın Size sıradan gelen bir konu onun için çok önemli olabilir.

*Uzun nasihatler vermeyin. Dinlemeyecektir. Dinlese de onları unutacaktır. Komutlarınızı basit bir dille söyleyin. Basit cümleler daha kolay kavranır.

*Çocuğunuzla konuşurken gözlerinin içine bakın, açıksa televizyonu, müziği veya bilgisayarı kapatın.

*Eğer çocuğunuzu bir konuda uyaracaksanız sürekli talimatlar vererek veya yargılayarak konuşmamaya dikkat edin Ailenizin kuralları varsa bunu açık bir dille ona anlatarak en önemli olan kurallara odaklanın. Ona komut vermek yerine onunla işbirliği içinde olmaya çalışın.

*Beraber yaptığınız aktiviteden yada oynanan oyundan hoşnut olduğunuzu söz ve jestlerle belli edin

*Çocuğunuzun duygularını anlamasına ve adlandırmasına yardımcı olun

*Ona gün içerisinde yaşına uygun sorumluluklar verin. Zaman zaman yapmış olduğu sorumluluklar için ona teşekkür etmeyi unutmayın.

*Çocuklarınızı tehdit ederek konuşmayın. Tehdit, çocukların kendilerini güçsüz olarak algılamalarına neden olur. Aynı zamanda öfke ve intikam duyusunun güçlenmesine sebep olur.

*Çocuklar büyüme çağında etrafındaki her şeyi kaydederler. Bu yüzden sadece onla kurduğunuz iletişim değil sizin, etrafınızdaki başka insanlarla kurduğunuz iletişiminizde örnek alır.

*Örneğin ona “Kalk şu televizyonun başından. “değil; HADİ BİRLİKTE OYUN OYNAYALIM. Diye söyleyin

*Çocuklarınıza sürekli sorular sorarak onları sorgulamayın.

Her çocuğun farklı bir yeteneği vardır, her çocuktan her şeyi en iyi yapması beklenmemelidir.

Çocuklarınızı suçlamayın. Suçlanan çocuklar, olumlu ve yapıcı düşünemezler.

Çocuğunuzun yaramazlıklarını ve olumsuzluklarını etrafa anlatmayın. Onun yerine olumlu yönlerini anlatın bu çocuğunuzu heveslendirecektir.

Çocuğunuzun istemediği aktivitelere yönlendirmeye zorlamayın. Kendi kararlarını kendi almasın izin verin.

Başarısızlıklarını değil başarılarını konuşun.

Siz sinirliyken çocukla tartışmaya girmeyin. İlk siz sakinleşmeye çalışın daha sonra onunla karşılıklı oturarak konuşun. Sizi anlamasını istiyorsanız Ona nasıl hissettiğinizi açıkça söyleyin. Ve davranışlarının sonucunu ona anlatın. Onunla inatlaşmayın bu hiçbir işe yaramayacaktır.

Gün içerisindeki yapacağı aktiviteleri yaşına uygun bir biçimde planlayın. Ne kadar süre televizyon izleyecek, saat kaçta uyuyacak, odasını ne zaman toplayacak gibi. Bunun bilincinde olan bir çocuk kendi sınırlarının ve birey olduğunun daha çok farkında olacaktır.

Çocuklarınızdan saygı bekliyorsanız, sizde ona saygı gösterin. Biri ile sorun yaşadığınızda, sizinle nasıl iletişim kurmasını isteyeceğinizi düşünün. Sizde o şekilde çocuğunuza yaklaşın.

Ebeveyn olarak söylediklerinizle yaptıklarınızın aynı olması gerekir. Bu yüzden tutarlı olmalısınız. Kendi içinde çelişen bir ebeveynin çocuğunun gözünde hiçbir inandırıcılığı olmaz. Sağladığınız tutarlılık doğru davranışın yerleşmesini sağlayacaktır.  

Önemli kısıtlamalarınızı, çocuğun 'yalvarmalarıyla´ değiştirmeyin. Sizi ciddiye almasını istiyorsanız kuralların devamlılığı sürmelidir. Gerekirse koyduğunuz kuralları çocukla konuşarak değiştirebilirsiniz.

Çocuğunuzun sorunlarını görmezden gelmeyin veya geçiştirmeyin. Konuşurken onun sözünü kesmeyin ve siz konuşmaya başlamadan önce cümlesini tamamlayıp kendini ifade etmesine fırsat verin. Unutmayın İletişim sadece konuşmak değildir. İyi bir dinleyici olmak da iletişimin en önemli kurallarındandır.

İsteklerinizi emir cümleleri kurmadan söyleyin. Örneğin ’masayı topla’ yerine ‘bu masayı toplu görsem çok mutlu olurum’ demek daha etkili olacaktır.

Söz verdiğiniz şeyleri mutlaka yapın. Yoksa onun size olan güvenini zedelemiş olursunuz.

Sevginizi dile getirin ve gösterin. Araştırmalara göre, her gün sevgi gören çocuklar daha az stres hormonu salgılamaktadırlar

Önce etkili dinlemek, sonra anlamak, sonra doğru yorumlamak sağlıklı iletişimin vazgeçilmez faktörüdür. Unutmayın; Mutlu bir anne-baba daha mutlu çocuklar yetiştirebilecektir.

spacer

Biyokimya Nedir?

 


Canlı kimyası da olarak adlandırabileceğimiz biyokimya, canlı varlıkların yapılarını, oluşumlarını ve işlevlerini inceler.

Fizik, kimya ve biyoloji tekniklerinden yararlanılarak, canlıların kimyasal yapı ve davranışlarını moleküler düzeyde inceler.


spacer

Zulmü Alkışlayamam - M.Akif Ersoy


Milli şairimiz M.Akif Ersoy'u vefatının 67.yıldönümü dolayısı ile rahmetle anıyoruz.Milli şairimiz milli mücadele döneminde zalim işgal kuvvetlerine asla boyun eğmemiş bilakis milleti işgale karşı koymaya davet etmiştir.Bunu yazıları şiirleri ve Anadolu'yu karış karış gezerek yapmıştır. Zulmü Alkışlayamam adlı şiiri bunun en güzel göstergelerinden biridir;


Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem;

Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

Biri ecdadıma saldırdımı, hatta boğarım! ...

-Boğamazsın ki!

-Hiç olmazsa yanımdan kovarım.

Üçbuçuk soysuzun ardından zağarlık yapamam;

Hele hak namına haksızlığa ölsem tapamam.

Doğduğumdan beridir, aşığım istiklale;

Bana hiç tasmalık etmiş değil altın lale!

Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum?

Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boyunum!

Kanayan bir yara gördüm mü yanar ta ciğerim,

Onu dindirmek için kamçı yerim, çifte yerim!

Adam aldırmada geç git! , diyemem aldırırım.

Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım!

Zalimin hasmıyım amma severim mazlumu...

İrticanın şu sizin lehçede ma'nası bu mu?

spacer

Excelde Toplama Formülü Oluşturma

 


Microsoft office programlarından biri olan exceli birçok işlev için kullanmak mümkündür.Bunlardan biri toplama işlem formülü oluşturmaktır. Peki excelde toplama formülü nasıl oluşturulur.

Excel toplama formülü ile seçtiğimiz hücre değeri aralığının toplamını bize vermiş olacak. Otomatik olarak uygulamak istersen formüller sekmesinde işlev ekle butonundan “TOPLA” komutuna tıklaman yeterlidir. Burada seçilen hücreler, otomatik olarak seçilmiş olanlardır fakat sen kendin de toplamak istediğin hücreleri seçebilirsin.


Formülü kendisi yazmak isteyenler için ise bir örnekle gösterelim:


Sonuç hücresine “=TOPLA(B4:B8)” yazdığınız zaman B4 ve B8 arasındaki tüm hücrelerdeki sayılar toplanmaktadır. Eğer sadece bu iki hücre içindeki sayıların toplamını istersen o zaman formül yazarken aralarına noktalı virgül (;) işareti kullanman gerekmektedir. Birden fazla satır olduğunda ise hepsine aynı işlemi uygulayarak tek tek toplamak zahmetli gelmektedir. Bunun için, hücremizin sağ tarafına mouse ile geldiğimizde çıkan artı (+) işaretini son satıra kadar indirip serbest bıraktığımızda, formüller ilgili hücreler arasında her satırda otomatik olarak uygulanacaktır.


Buna ek olarak basit bir yöntemle “=B4+B8” formülünü kullanarak da bu iki hücreyi toplayabiliriz. Excel toplama formülündeki mantığı kullanarak bölme, çarpma ve çıkarma işlemlerini de kolaylıkla yapabilmekteyiz. Örneğin; “=B4-B8” ve “=B4*B8” komutlarındaki gibi.

Yararlanılan Kaynk:toplalent

spacer

Arabada Su Eksiltme Nedenleri Nedir? Motorun Su Eksiltiğini Nasıl Anlayabiliriz?


Aracın su eksiltmesi sızıntı olduğuna işarettir.Sızıntı motorda olabileceği gibi radyatör, radyatör hortumları, su deposu veya su pompasında olabilir. Bunu gözle kontrol, radyatör basınç gibi çeşitli şekillerde anlayabiliriz. 

Motor suyu eksiltmesi, motorun aşırı ısınmasına ve ciddi hasarlara neden olabilir. Bu nedenle, motor suyu eksiltmesi fark edildiğinde, sorunun kaynağının tespit edilmesi ve gerekli onarımların yapılması önemlidir.


Motorun Su Eksilttiğini Nasıl Anlarız?Su eksilmesi, soğutma sistemi problemleri veya motor sorunlarına işaret edebilir ve bu sorunların erken tespiti, daha büyük hasarların önlenmesine yardımcı olabilir.

Motorun su eksilttiğini anlamak için aşağıdaki belirtilere dikkat edebilirsiniz:

Motorun hararet göstergesi yükselir: Motor suyu, motorun aşırı ısınmasını önlemeye yardımcı olur. Motor suyu eksiltmesi, motorun soğutma sisteminin verimliliğini azaltır ve motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Motor aşırı ısındığında, hararet göstergesi yükselir.

Motorun altında su izleri görülür: Motor suyu eksiltmesi, motorun altında su izlerine neden olabilir. Motoru çalıştırdıktan sonra, motorun altına bakarak su izleri olup olmadığı kontrol edebilirsiniz.

Motordan su buharı çıkar: Motor suyu eksiltmesi, motordan su buharı çıkmasına neden olabilir. Motoru çalıştırdıktan sonra, motorun kaputunu açtığınızda motordan su buharı çıkıp çıkmadığını kontrol edebilirsiniz.

Motorda sesler duyulur: Motor suyu eksiltmesi, motorda seslere neden olabilir. Motoru çalıştırırken, motordan sızıntı yapan parçalardan gelen sesler duyabilirsiniz.

Egzozdan beyaz duman çıkması: Egzozdan beyaz duman çıkması, soğutma sıvısının silindirlere sızdığını ve yanma odasında buharlaştığını gösterebilir. Bu durum genellikle silindir contası sorunlarına işaret eder

Motor Su Kaçağı Nasıl Tespit Edilir?

Motor su kaçağı, tespit etmek için aşağıdaki yöntemlere başvurulabilir.

Gözle Kontrol: Motor su kaçağı, motorun altında su izleri veya motordan su buharı çıkması ile fark edilebilir. Motoru çalıştırdıktan sonra, motorun altına bakarak su izleri olup olmadığı kontrol edebilirsiniz. Motordan su buharı çıkıp çıkmadığını kontrol etmek için ise motorun kaputunu açarak motorun etrafındaki durumu gözlemleyebilirsiniz.

Radyatör Basınç Testi: Radyatör basınç testi, soğutma sisteminin basınç altında sızıntı yapıp yapmadığını kontrol etmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu test, bir basınç testine sahip oto servisleri tarafından yapılabilmektedir.

Hortum Kontrolü: Soğutma sistemindeki hortumları kontrol edin. Çatlaklar, sızıntılar veya aşınma belirtileri arayın. Sorunlu hortumların değiştirilmesi gerekecektir.

Silindir Contası Testi: Silindir contası sızıntısı, soğutma sıvısının silindirlere sızmasına neden olabilir. Egzozdan beyaz duman çıkıyorsa veya buharlaşma oluyorsa, silindir contası probleminin olduğu düşünülebilir.

Su Kaçağı Nerelerde Oluşur?

Araç motorunda su kaçağı, çeşitli bölgelerde meydana gelebilir. İşte su kaçağının yaygın olarak oluşabileceği bazı yerler:

Radyatör: Radyatör, motorun soğutma sisteminin en önemli parçasıdır. Radyatörde delik, çatlak veya conta arızası varsa, motor suyu dışarı sızabilir.

Radyatör Hortumları: Radyatör hortumları, radyatör ile motor arasında suyun dolaşımını sağlayan borulardır. Hortumlarda delik, çatlak veya conta arızası varsa, motor suyu dışarı sızabilir.

Su Deposu: Su deposu, motor suyunun depolandığı yerdir. Deponun kendisinde veya contasında sorun varsa, motor suyu dışarı sızabilir.

Su Pompası: Su pompası, motor suyunu motorun içinde dolaştırır. Su pompasında sorun varsa, motor suyu dışarı sızabilir.

Üst Kapak Contası: Üst kapak contası, motor silindirlerinin üst kısmını kapatır. Contada sorun varsa, motor suyu dışarı sızabilir.

Yararlanılan Kaynak : pratikaraba

spacer

İç Tasarım Nedir?İç Tasarımda Önemli Noktalar


İç Tasarım,
 ev, ofis gibi iç mekanların mimari ve dekor yönden uyumlu ve estetik bir görünüm ve ergonomik çalışma koşulları oluşturmak için yapılan planlamalardır.

İç mekan tasarımına başlarken, aklınızda bulundurmanız gereken birkaç temel iç tasarım bilgisi vardır:

Stil

Başlangıçta bir iç tasarım stili seçmek, alanınızı uyumlu ve odaklı tutmanıza yardımcı olacaktır. Eskitme, şık, yüzyıl ortası modern, endüstriyel, İskandinav tarzı veya çiftlik evi tarzı gibi aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda dekorasyon stili vardır. İç mekan dekorasyon tarzlarının çoğu kendi benzersiz tasarım öğeleri, renk şemaları veya renk paletleri uygulamalarını kapsar. Kat planları ve duvar sanatı stilleri de bulunur.

Şu anda hangi tasarım trendlerinin popüler olduğu da dahil olmak üzere birkaç farklı stille tanışın ve hangi stilleri ve dekorasyon fikirlerini beğendiğinizi tespit edin.

Odak Noktası

Her odanın bir odak noktası olmalıdır: bir sanat eseri, bir şömine veya güzel bir kanepe gibi. Odaya girenlerin dikkatini çeken ilginç veya güzel bir parça. 

Burada aşırıya kaçmamaya dikkat edin: Bir yaşam alanında çok fazla odak noktanız varsa, aşırı yorucu ve odaklanmamış hissetmeye başlarsınız.

Denge

Her odada dengeyi sağlamak için mobilyalarınızın ve aksanlarınızın görsel ağırlığını dağıtmanız gerekir. Ölçek (büyük ve küçük öğeler), doku (sert ve yumuşak öğeler) ve konumu (yüksek, göz hizasında ve alçak yerleştirme, sola ve sağa yerleştirme) planlayın. Tek bir alandaki ince kontrastlara dikkat ederseniz, eksiksiz ve dengeli hissettiren mekanlar yaratabilirsiniz.

İç Tasarım için 5 İpucu

Oturma odaları ve sehpalar dünyasına dalmaya hazır mısınız? İç tasarım yapacağınız alan için size yardımcı olacak hızlı bir kaç ipucu paylaşalım.

Dikkatli Harcayın: İç tasarım projesi yürütürken, işleri ağırdan almak ve hangi öğelerin sizin için önemli olacağına karar vermek en iyisidir. Görsel olarak dikkat çekecek ağır öğelere daha fazla bütçe ayırın. Kaliteli mobilya parçaları ve yataklar gibi. Bunları bulduktan sonra, aksan öğeleriniz ve kendin yap ev dekorasyonunuzla boşlukları doldurabilirsiniz.

Aydınlatmayı Önemseyin: İyi tasarlanmış bir oda, uygun olmayan aydınlatma nedeniyle bozulabilir, bu nedenle aydınlatmayı bütçenize dahil ettiğinizden emin olun. Pencereler (doğal ışık için), zemin lambaları, tavan lambaları, vurgulu aydınlatma ve beyaz veya açık renkli duvarlar ve mobilyalar, karanlık veya küçük bir alanı ferah göstermenin harika yollarıdır.

Aksan Parçalarını İyi Kullanın: Bazı iç mimarlar, bir odadaki "büyük" parçalara (kanepeler, kilimler, şifonyerler ve masalar gibi) odaklanır ve küçük şeyleri unutur. Vurgu parçaları, bir odayı daha kişiselleştirilmiş ve görsel olarak daha ilginç hissettirmek için harika bir yoldur, bu nedenle rafları ve sehpaları canlandırmak için kullanabileceğiniz kaseler, kitaplar ve diğer süslemeler gibi şeylere dikkat edin.

Mobilyalarınıza Nefes Alması için Yer Açın: Yeni bir mobilya aldığınızda, onu duvara yaslamak doğal bir eğilimdir. Ancak bu, bir odayı sert ve düz hissettirebilir. Bunun yerine, odanıza daha havadar bir his vermek için mobilyalarınızı duvarlardan en az birkaç santim uzakta tutun.

Eviniz Bir Showroom Değildir: Şu anda kendi evinizin dekoru ve iç mekanı üzerinde çalışıyorsanız, iç tasarım dergilerinde ve yayınlarında gördüğünüz profesyonel fotoğraflardaki gibi görünmeye çalışmayın. Bunlar, içinde yaşamaktan ziyade tasarım ilkelerini ve mobilyalarını sergilemek içindir. Bunun yerine, evinizin muhteşem tasarım ve yaşanabilirlik arasında mükemmel bir dengeye sahip olması için daha duygusal parçalar atın.(Yararlanılan Kaynak:gizempakyurek)

spacer

Duvar Kağıdı Uygulamasından Önce Dikkat Edilecek Hususlar

 



 Uygulama Öncesi Uygulama Yüzeyi ile ilgili Dikkat Edilecekler

*Duvar kağıdı uygulanacak yüzeyde delik ve çatlakların olmamasına özen gösterilmelidir.

 *Duvar kağıtlarının yapılacağı mekanda duvarlara ve tavana ait tadilat işlemlerinin ve ayrıca tavan boyası, yağlı boya ve kartonpiyer uygulamalarının bitirilmiş olmasına dikkat edilmelidir. 

*Masif parke uygulaması öncelikle yapılmalıdır. Laminat / lamine parkeduvar döşenmesi duvar kağıdından sonra yapılabilir. 

*Mekandaki elektrik priz / anahtarları iç aksamlarının takıldığından emin olunmalıdır. Süpürgeliklerin duvar kağıdı uygulamasından sonra yapılması önerilir.

*Yüzeydeki eski duvar kağıdını sökünüz.

*Yüzey kuru, temiz ve sağlam olmalıdır. Duvarda nem olmamalıdır.

*Yüzeydeki kirlilikler temizlenmeli ve yüzeyin düzgünleştirilmesi için hafif olarak zımparalanmalıdır. Duvar yüzeyindeki çatlaklar varsa bunlar alçı sıva veya saten alçı ile kaplanmalı ve duvarın tüm yüzeyine saten alçı macun çekilip zımparalanmalıdır. Bu duvar yüzeyine toz tutmayı önlemek için tek kat primer astar sürünüz.

Uygulama yüzeyi alçıpan ise; Alçıpan yüzeylerde birleşim yerlerinin (derzlerinin) düzgün yapıldığından emin olunuz. Derz macunu çekilmiş ve zımparalanmış alçıpan yüzeyine saten alçı macun sürülmelidir. Kuruduktan sonra zımparalanmalıdır. Bu duvar yüzeyine toz tutmayı önlemek için tek kat primer astar sürünüz.

Uygulama yüzeyi çimento ve alçı sıva ise; Yüzeydeki kirlilikler temizlenmeli ve yüzeyin düzgünleştirilmesi için saten alçı macun çekilip pürüzleri yok etmek için zımparalanmalıdır. Bu duvar yüzeyine toz tutmayı önlemek için tek kat primer astar sürünüz.

Uygulama Öncesi Duvar Kağıdı ile ilgili Dikkat Edilecekler

*Uygulanacak ruloların lot numaralarının aynı ve hasarsız olduğundan emin olunuz.

*Üst katman ise kağıt, nonwoven (elyaf), vinil, tekstil (kumaş) olabilir.

*Ruloyu belirlediğiniz uzunluklarda keserken, ruloyu bir yönde açıp bu kesilen parçaların hangi tarafının üst olduğundan emin olunuz.

spacer

Lamine Parke Nedir? Lamine ile Laminat Parke Arasındaki Farklar Nelerdir?


Lamine Parke, tamamen doğal olup ağaç malzemenin iklimlendirme ve kurutma işleminden geçirilmesi ile üretilen parke çeşididir.Üretimi laminat parkeye nazaran daha zorlu bir süreci gerektirir.
Laminat Parke, Sıkıştırılmış talaş üzerine reçine emdirilmek sureti ile üretilmektedir.Lamine parke çeşidinde doğal malzemeler kullanılıyor iken Laminat parke de frklı yoğunluklara sahip lif katmanlar kullanılmaktadır.Bu lif türleri mdf ve hdf olabilir.Laminat parke üretiminde en alt tabakada su geçirmeyen elyaf kullnıldığı için nem ve sıvıya karşı daha dyanıklıdır. Lamine parke daha doğal bir görüntü vermesine karşın laminat parke yüzeyi çizilmeye krşı daha dayanıklıdır.

 

spacer