Adobe İllustrator Nedir? illustrator Ne İşe Yarar?

Adobe Illustrator, Adobe tarafından geliştirilen vektörel grafik düzenleyicisidir. Illustrator nedir, Adobe Illustrator ne işe yarar veya Adobe Illustrator ne için kullanılır diye merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre. Photoshop ve Illustrator arasındaki farkları da bu yazıda bulabilirsiniz. Temel anlamda bir grafik programıdır diyebiliriz fakat detayları, Illustrator’u diğer yazılımlardan ayırıyor.

Programın son sürümü olan Illustrator CC, aynı zamanda onyedinci Illustrator olma özelliğini taşır. Adobe Illustrator şu anda sektörde muhtemelen en çok tutulan ve tercih edilen vektörel çizim programıdır. Daha önceleri Freehand ve Corel Draw tercih ediliyor olunsa da, bugünlerde Illustrator sunduklarıyla öne geçmiştir.

Adobe Illustrator ile vektörel çizimler yaratabilir ve düzenleyebilirsiniz. Genel olarak yazılımın arayüzü ve kullanımı Photoshop ile benzerlik taşır. Adobe bünyesindeki grafik yazılımlarının en önemlilerinden bir tanesidir.

Adobe Illustrator ile Ne Yapılır?

Bu soruya cevap vermek çok güç çünkü tamamen hayal gücünüze bağlı olarak yapabilecekleriniz değişir. Yine de ilk akla gelen bazı şeyler var: site arayüzleri, kartvizitler, logolar, duvar kağıtları, davetiyeler, poster ve afişler, karikatür çalışmaları, kara kalem çalışmaları ve çok daha fazlası.

Adobe Illustrator ve Photoshop Arasındaki Farklar

Aslında görünürde her ikisinin de işlevleri benzer olsa da birisi piksel tabanlı (Photoshop), diğeri ise vektör tabanlı (Illustator) çizim programlarıdır. Örneğin, her iki programda da logo yapmak mümkün olsa da, bu tip çalışmaların genelde vektörel olması tercih edilir.

Neden mi? Eğer hazırlanan logo ileride yeniden düzenlenecekse, boyutu değiştirilecekse ve şekillendirilecekse piksel tabanlı olması bozulmasına yol açar, doğal olarak. “Bitmap” dediğimiz Photoshop’ta yaratılan grafik türü piksel veya kalite kaybı olmaksızın yeniden boyutlandırılamaz.

Vektörel olarak çizilmiş olan grafikler ise tekrar şekillendirilebilir, boyutlandırılabilir. Bu yüzden de şirketler genelde bu tip logoları tercih eder. Yine de bundan “Illustrator kesinlikle daha iyi bir çizim programıdır” sonucunu çıkarmayın, aksine Photoshop’un da çok daha üstün olduğu alanlar mevcut.
spacer

Dijital Pazarlamada Sık Kullanılan Terimler

Analizler veya Web Analizi Araçları: Kullanıcıların, web sitelerinde ya da mobil uygulamalar da gerçekleştirdiğietkinliklerden gelen verilerin analizidir. Bu analizler, web sitelerinin ve pazarlama kampanyalarınıngeliştirilmesine yönelik yeni yollar keşfetmek için kullanılır.

Örnek: "Web sitemi yeniden tasarlamaya yönelik fikirler bulmak için web analizi araçlarını kullanıyorum."

Uygulama: Akıllı telefonlarda, tabletlerde ve diğer mobil cihazlarda çalışmak üzere tasarlanan
bir programdır.

 Örnek: "Evimi boyatmam gerekiyordu ve yakınımda güvenilir bir boyacı bulmak için bir yerel
uygulama kullandım."

 Banner Reklam: Web sayfalarında ve mobil uygulamalarda genellikle resim biçiminde gösterilen

reklam biçimidir.

 Örnek: "Web siteme yeni müşteriler çekmek için banner reklamları kullanıyorum."

 Blog: Bir kullanıcının belirli bir konuya odaklanarak genelde konuşma havasında geçen yazılar yazdığı bir web sitesidir. Blog'lar düzenli aralıklarla güncellenir.


 Tarayıcı: Bilgisayarlarda, tabletlerde ve akıllı telefonlarda İnternet'te gezinmek için kullanılan bilgisayar programıdır. Chrome, Firefox, Internet Explorer ve Safari tarayıcılara örnek olarak verilebilir.

Örnek: "Web sitemin neden kullanıcının kullandığı tarayıcıya göre farklı göründüğünü bilmiyorum."


 Tıklama Oranı (TO): Kullanıcıların ilgilerini çeken bir öğeye (reklam gibi) tıklama sayısının, bu öğenin
kullanıcılara gösterilme sayısına bölünmesiyle elde edilen orandır.



Örnek: "Dış cephe boyama hakkındaki reklamlarda tıklama oranım %2 iken iç cephe boyama hakkındaki reklamlarda tıklama oranım %1'den az."


İçerik: Metin, video, ses, resim gibi kanallardan kullanıcılara sunulan dijital materyaldir.


Örnek: "Daha fazla ilgi çekmesi için siteme daha çok resim ve video içeriği ekliyorum."




Dönüşüm veya Hedef: Ziyaretçilerin gerçekleştirmesini istediğiniz işlemdir. E-ticaret satın alımları,form gönderimleri, telefon aramaları ve video görüntülemeleri örnekler arasındadır.


Örnek: "Ana hedefim kullanıcıların web sitemde danışmanlık rezervasyonu yaptırması, ancak e-postabültenine kaydolmalarını da dönüşüm olarak düşünebiliriz."


Dönüşüm Optimizasyonu: Hedeflediğiniz işlemleri gerçekleştiren ziyaretçilerin yüzdesini artırma sürecidir.


Örnek: "Web siteme yeni bir yapay kaplama serisi ekledikten sonra dönüşüm optimizasyonuna odaklanacağım."


Dönüşüm Oranı: Ziyaretlerden elde edilen dönüşümlerin oranıdır ve genellikle dijital performansı ölçmek için kullanılır.


Örnek: "Neden olduğunu bilmiyorum ama dış cephe boyama için erkek ziyaretçilerden elde edilen dönüşüm oranım çok düşük."


Tıklama Başına Maliyet: Dijital reklamın bir kez tıklanması için gerekli para miktarıdır.


Örnek: "Tıklama başına maliyet fiyatları hafta sonları daha yüksek olduğu için kampanyalarımı sadece hafta içinde yayınlıyorum."


Tarayıcı veya Örümcek: İnternet'e sistemli şekilde içerik taramak ve bu içerik hakkında bilgi toplamak için tasarlanmış bir programdır. Tarayıcı veya örümcek, arama yapan kullanıcıların aradıkları içeriği bulmasını sağlar.


Örnek: "Normalde örümceklerden korkarım ama web sitemin arama motorlarında gösterilmesini sağlayan örümceklerden korkmuyorum."


Masaüstü: Kişisel bilgisayar veya dizüstü bilgisayar gibi mobil cihaz olmayan bir cihazdır.


Örnek: "Evdeyken masaüstü bilgisayar kullanmayı tercih ediyorum ancak seyahat ederken tabletimi kullanıyorum."


E-ticaret: Ürünlerin ve hizmetlerin İnternet üzerinden satışıdır.


E-Posta Aracılığıyla Pazarlama: Bilgi paylaşımı ve ürünler ile hizmetlerin tanıtımı için e-posta iletilerini kullanma sürecidir.


Ana Sayfa: Web sitesinin giriş veya "ana" sayfasıdır.


Örnek: "Ziyaretçiler ana sayfamda en güzel boyadığım evlerin örneklerini görebilir."


HTML: Köprü Metni Biçimlendirme Dili. Web geliştiricilerin web sitesi kurmak için kullandığı bir dildir.


Örnek: "Web sitem, HTML kullanılarak yazıldı."


Gösterim Sayısı: Reklamın görüntülenme sayısıdır.


Örnek: "Mutfak boyamasıyla ilgili yeni pazarlama kampanyam binlerce gösterim sayısına ulaştı ancak henüz satış gerçekleştirdiğim den emin değilim."


Dizin: Arama motoru tarafından alakalı sonuçlar sunmak için kullanılan bir aranabilir web sayfası ve dijital içerik kataloğudur.


Örnek: "Sitem arama motorunun dizininde gösterilmeden önce kullanıcılar salon boyama için arama yaptığında web sitemi bulamıyordu."


Anahtar Kelime: Arama motoruna yazılan kelime veya kelime öbekleridir. İşletmeler, reklam kampanyalarının parçası olarak bu kelimeleri veya kelime öbeklerini hedefleyebilir.

spacer

Beraat Kandili'nin Anlam ve Mahiyeti

Berat kelimesi; borçtan kurtulma, temize çıkıp aklanma, ceza veya sorumluluktan kurtulma gibi mânâlara gelir. Berat Kandili, Allah'ın ekstra rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek, kullarına bağışlanma, kapılarını ardına kadar araladığı; müminlerin dualarına icabet ettiği, günahlarını affettiği, yapılan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla mükâfatlandırdığı bir zaman dilimidir. Berat kelimesinin aslı ''Berâettir.'' Beraat sözlükte, ''bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak'' demektir. Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle mübarek gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Beraat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet gecesi gibi adlar da verilmiştir.

Bu gecenin dört adı vardır; mübarek gecenin en meşhur adı ''leyle-i beraa'' (Berat Gecesi) olmakla birlikte ''leyle-i mübareke'', ''leyle-i rahmet'' ve ''leyle-i sakk'' isimleridir. Berat Kandili (Beraat Kandili) İslam dininde mübarek kabul edilen gecelerden biridir.

Her yıl Şaban ayının ondördüncü gününü onbeşinci gününe bağlayan gece Berat gecesidir. Mübarek Berat Kandili gecesini ibadet ile geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi vardır.

(Allahü teâlâ şu dört geceyi hayırla süsler: Kurban Ramazan bayramı gecesi, Arefe gecesi Şabanın yarısının [Berat] gecesi ki, onda eceller, rızıklar yazılır.) [Deylemi]

(Salih akrabayı terk eden, ana babaya asi olan Berat gecesi affa kavuşamaz.) [Beyheki]

İçki içmek, cimrilik, kin gütmek gibi günahları işleyen kâfir olmaz. İmanı düzgünse, günahlarının cezasını çektikten sonra Cennete girer.
Sevabları günahlarından daha çok gelirse, Cehenneme girmeden de Cennete gider.

Hazret-i Âişe validemiz buyuruyor ki: Resulullah'ın, hiçbir ayda, Şaban ayından daha çok oruç tuttuğunu görmedim. Bazen Şaban ayının tamamını oruçla geçirirdi. (Buhârî)

Bu geceyi ganimet bilmeli, tevbe istigfar etmeli, kaza namazı kılmalı, Kur'an-ı kerim okumalı, bilhassa ilim öğrenmeli. En kıymetli ilim, doğru yazılan ilmihâl bilgileridir. Peygamber efendimiz, “sallallahü aleyhi ve sellem" Berat Gecesi'nde, (Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ) duasını çok okurdu. Büyük zatlar, Berat gecesinde şöyle de dua ederlerdi:

(Ya Rabbî, Kur'an-ı keriminde, “Allah, dilediğini siler, dilediğini de sabit bırakır, Levh-i mahfuz Onun katındadır" buyuruyorsun. Eğer benim ismim saidler [cennetlikler] defterinde ise, orada sabit kıl! İsmim şakiler [cehennemlikler] defterinde ise, ismimi oradan silip, saidler defterine yaz! Ey büyük Allah'ım, kalbleri iyiden kötüye, kötüden iyiye çeviren, ancak sensin. Kalbimi, dininde sabit kıl, dininden döndürme, ayırma!)

Hazret-i Âişe validemiz, (Ya Resulallah, Allahü teâlâ seni günah işlemekten muhafaza buyurduğu hâlde, neden Berat Gecesi'nde çok ibadet ettin?) diye sordu. Cevabında buyurdu ki:

(Şükreden kul olmayayım mı? Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir. Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır. Bu gece herkesin rızkı tertip olunur. Bu gece herkesin amelleri Allahü teâlâya arz olunur.) [Gunye]

Nafile ibadetlerin sevabına kavuşabilmek için, ehl-i sünnet itikadında olmak, haramlardan kaçıp günahlara tevbe etmek, farzları kusursuz yapmaya çalışmak, o ameli ibadet olarak yapmaya niyet etmek şarttır.

Hasan-ı Basri hazretleri, Şabanın 15. günü, sanki mezardan çıkmış gibi, yüzü çok solgun görülürdü. Bu üzüntünün sebebini sorduklarında buyurdu ki:

(İlm-i yakîn ile biliyorum ki, günahım vardır. Günahım affedilmezse, sevaplarım da kabul edilmezse, hâlim nice olur diye korkumdan benzim sararıyor.)

Berat Kandili gecesi 10 Mayıs Çarşamba gecesini perşembe gününe bağlayan gece eda edilecek. Peki Berat Kandili'nde hangi dualar okunur, hangi ibadetler yapılır? Müslümanların kutsal gecelerinden birisi olan ve Ramazan ayının habercisi olarak görülen Berat Kandili gecesinde yapılacak olan ibadetler ve edilecek olan duaları haberimizde sizler için derledik.
spacer