Organik Ürün Nedir? Organik Tarım Üretimi Nasıl Yapılır?

Organik Ürün Nedir?

Organik besin talebine yönelik dünyanın birçok yerinde bir atış olduğu görülmektedir. Bu talep organik ürün nedir sorousunu bereberinde getirdi.

Kısaca tanımlayacak olursak organik ürün; tarım ürününün işlenmesi ve yetiştirilmesi süreçlerinde yabancı kimyasal maddelerin kullanılmamasıdır.

Organik bitkisel üretimde toprağın biyoçeşitliliğini geliştiren, toprağın organik maddesini koruyan veya artıran, toprağı sıkıştırmayan ve erozyonu engelleyen toprak işleme teknikleri kullanılır. Organik tarımda kullanılan üretim teknikleri çevre kirliliğini engellemeli veya minimuma indirmelidir.

Organik üretimi klasik yetiştirmeden ayıran uygulamaları şu şekilde sıralayabiliriz;

• Pestisitler kullanılmaz     

• Doğal gübrelerle yetiştirilirler   (hayvan gübresi, organik gübre)

• Otlar doğal olarak kontrol edilir    (Ürün rotasyonu, toprağı sürme)

• Böcekler doğal yöntemler kullanılarak kontrol edilirler (kuşlar, kapanlar, yararlı böcekler)  kullanılır.(saglıkafiyet.com)

Organik Tarım Üretimi Nasıl Yapılır?

Organik gıda üretimi özel çiftliklerde yapılmaktadır. Bu çiftliklerin hem havası hem de toprağı sürekli olarak kontrol altında tutulmaktadır. Organik gıda üretilirken gübre olarak doğal gübre kullanılmaktadır. Sulamada kullanılan su ise her aşamada sıkı bir şekilde denetlenen bir sudur. Ürünlerin yetiştirilmesinde kesinlikle kimyasal ilaç kullanılmamakta, tarlaları böcek ve benzeri zararlı maddelere karşı o zararlı maddeleri yok eden başka zararsız böcekler tarlaya salınmaktadır. Yani biyolojik savaş yapılmaktadır. Ürünlerin yetiştirilmesinde kesinlikle hormon kullanılmamaktadır. Organik tarımla yetişen tüm ürünler kesinlikle hormonsuz ürünlerdir.

 Organik gıdalar üretilirken ürünlerin hasadı besin değerleri açısından en uygun olan zamanlarda yapılmaktadır. Organik tarım, hatalı uygulamalarla bozulan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik bir uygulamadır. Bu üretim yöntemi, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içermektedir. Üretim aşamasında sentetik kimyasal tarım ilaçları, hormonlar ve mineral gübrelerin kullanılması yasaklanmıştır. Bunun yanında, organik ve yeşil gübreleme uygulanmaktadır. Bu sayede toprak korunmakta, bitkinin direnci artmakta, zararlılarla savaş sırasında doğal düşmanlardan yararlanılmaktadır. Bütün bu işlemler kapalı bir sistemde oluşturulmaktadır. Organik tarım ile üretim miktarı artırılırken ürün kaliteli de yükselmektedir.(organikurunler.com)

Share:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder